.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Jak si vedla DAdružstva v roce 2008

Statisticky vzato mnohem lépe než před rokem, protože místo dvou sestupů se podařilo tentokrát dvakrát postoupit.

Loňská neúspěšná sezóna

07_DA

_____________JakDopadla_______________

A

Sestup (poslední místo) v 1. ČNL

B

3. místo po špatném začátku (Přebor Prahy)

C

2. místo v I. třídě, po urputném boji postup o kousek unikl

D

 Sestup (poslední místo) v I. třídě

E

3. místo ve III. třídě, postup unikl o kousek

Jediný, kdo v roce 2007 splnil očekávání, byl tým DA B, který poklidný pobyt ve středu tabulky Pražského Přeboru přetavil v překvapivý bronz. DA C a DA E nesplnily plán (nepostoupily). DA A a DA D nesplnily plán (sestoupily).

Letošní sezónu můžeme hodnotit mnohem radostněji.

08_DA

_____________JakDopadla_______________

A

4. místo v 2. ČNL (první polovina = boj o postup)

B

4. místo po velmi špatném začátku (Přebor Prahy)

C

1. místo v I. třídě a zasloužený postup

D

1. místo v II. třídě a zasloužený postup

E

5. místo ve III. třídě, postup v nedohlednu

Pokusím se (z pozice majora přes družstva) jednotlivé týmy na konci této úspěšném sezóny stručně zhodnotit. Referáty jednotlivých zápasů je možné snadno nalézt v historii DAWebu. Prosím jednotlivé kapitány, zda by mohli svůj tým (jednotlivé hráče) ohodnotit v samostatných článcích a rozloučit se tak se sezónou 2008. Tento článek se nezabývá hodnocením jednotlivých hráčů.

Při sestavování týmu DA A vládly trochu rozpaky, protože nebylo jasné, jak dobře se bude základní sestava scházet, naštěstí skutečnost překonala i ty nejoptimističtější odhady, protože Milan Orság odehrál většinu partií (s výsledkem +6) a i Petr Fajman, který původně chtěl celou sezónu vynechat, byl platnou vzpruhou. “Tělo” týmu: Jirka Bauma, Mirek Muroň, Ruda Soukal a hostující Míra Mašek měli dohromady jen jedinou absenci (!!). Skvrnou na dobré docházce byl Peter Krasnay, který v polovině soutěže “zmizel” a nemohl tak navázat na dobré výkony z prvních kol. Kapitán mohl vybírat z poměrně široké nabídky různých náhradníků, kteří v soutěži jakžtakž obstáli, dařilo se Martinovi Nečadovi (když odhlédneme od posledních dvou partií), ostatní byli úspěšní střídavě. Slabší protivníky poráželi, avšak s jinými slabšími protivníky remizovali a s ještě jinačejšími slabými protivníky prohrávali.

Týmu DA A se vydařil začátek soutěže, obsadili jsme (po výhře nad ČSOB B) první místo a vypukla postupová euforie, avšak pak začala forma jednotlivých “dosud-opor” trochu kolísat a tři nevýhry s outsidery v řadě nás postupových starostí rázně zbavily. Soutěž jsme dohráli v útlumu a závěrečná prohra debaklovitého typu v Mostě nás odsunula až na 4. místo, přičemž druhá příčka byla na dosah…

Tým DA B je už několik sezón pevně ukotven v prestižním Pražském přeboru. Stejně jako loni se nám nevyvedl začátek soutěže, avšak tentokrát to nebylo škobrtání, nýbrž totální propadák. Po těžké prohře s favoritem, a zbytečné prohře s kandidátem sestupu přichází třetí direkt – panzerfaustem mezi oči – ultimativní prohra 0-8. Po třetím kole jsme beznadějně poslední, navíc základní sestavu opustil z pracovních důvodů důležitý hostující hráč a neméně důležitý náhradník je odvelen, by vyřešil válečný konflikt někde pod K2 (to není pole na šachovnici, ale kopec). Ze sestavy zbyly trosky, sebevědomí odplavalo v dál, zoufalství kypí, stačí další prohra a už nad hladinu nevyplaveme. V klíčovém zápase s LISA obracíme ze 1-3 na 5-3 (vyhrály všechny 4 přední šachovnice), a když se v dalších kolech chytají i zadní desky, je záchrana nejdříve reálná, pak jistá, a po dalších výhrách už parkujeme v klidném středu tabulky, bychom na závěr málem zopakovali loňský bronzový zisk. Dostihy s Pankrácem o třetí místo nakonec rozhodlo naše špatné skóre, není divu, vždyť tato veličina měla po 3. kole hodnotu 4% (!).

Tedy: sezóna byla úspěšná, avšak stačilo málo: Aby se na nás v dobách těžké zimní deprese nalepila smůla, nebo aby někdo z hráčů onemocněl, nebo byl služebně odcestován. Pro příští sezónu máme jasný úkol: výrazně posílit lavičku náhradníků.

Tým DA C se pokusil o návrat do Pražského přeboru, a tentokrát úspěšně. I když některé výhry v prvních kolech nebyly zrovna lineární, nýbrž jentaktak, tak se je dařilo úspěšně vršit, a po mimořádně dramatické výhře s konkurenční Bohnicí, se tým chytil, a když přežil jedinou vážnou krizi v zápase s nikterak silnou Teplárnou, tak si stačilo počkat, až se hlavní konkurenti – Bohemians D “občas nesejdou”, zápas mezi DA C a Bohemians D v posledním kole už tedy o ničem nerozhodoval a stal se pouhou formalitou, očekávaný lítý boj o postup se nekonal. Postupové úsilí bylo završeno úspěšně, a když si Céčko příští rok podrží výkonnost a docházku a nezalekne se silných el a zvučných jmen, tak nebude mít v Pražském přeboru starosti.

Tým DA C těžil z dobře postavené variabilní sestavy, vítanou vzpruhou byli hráči “vypůjčeni” z DA B. Jedinou skvrnkou byla naprostá antiforma Jitky Rožumberské, která je však stále ještě natolik mladá a v (šachovém) vývinu, že má jistě dosti času a sil se z tohoto traumatu oklepat.

Tým DA D se po loňském nešťastném pádu z I. třídy rychle otřepal, zatnul zuby a projel II. třídou jako nůž máslem, jediná (symbolická) ztráta nastala v posledním kole, kdy nastala rychlá remíza s taktéž postupujícími Vršovicemi. Déčko vyhrávalo jasně a soupeři zpravidla z HrM odcházeli velmi pokořeni. I v zápasech, která přibližně kolem první časové kontroly vyhlížely napínavě a nejasně, nakonec triumfovala DAzkušenost. Individuální výsledky jsou buď velmi slušné, nebo vynikající (několik hráčů má uhráno více než 80% !).

Návrat do první třídy se povedl, a navíc ve velkém stylu. Pokud si Déčko udrží výkonnost a sympatickou pokousanost, tak ho čekají příští rok v I. třídě (většinou) příjemné zážitky.

Tým DA E jako jediný DAtým výsledkově zklamal. Sestup do III. třídy, který se odehrál už před několika lety, se stále nedaří napravit. V minulých sezónách postup unikal o pověstný fous, letos to však bylo jiné, na vině je možná pokles formy, ale svoje minus sehrálo i to, že letošní soupeři byli od pohledu mnohem silnější než loni. Rozdělení týmů do třetích tříd je (asi) náhodné, a letos DA E spadla do skupiny, kde několik týmů bylo “uměle” postaveno na postup. Letošní výsledky DA E byly velmi rozkývané, zjednodušeně řečeno buď nastala jasná “6-2 výhra”, nebo potupná “2-6 prohra”.

Docházka

DAtýmy se dlouhodobě mohou pyšnit nadprůměrnou docházkou. Až na několik drobných výjimek (Krasnay, výpadky v DA E) je možné říci, že DAborcovi (včetně hostů) stačí zavelet, a DAborec se řítí natěšený k partii, i kdyby se mu hrát nechtělo, navíc nereptá (s výjimkou Martina Nečady, který sice přijde hrát, ale reptá – popř. reptá, ale přijde hrát). Excelentní docházka – kombinovaná s chutí hrát – je zásadním plusem všech DAtýmů. Když se k tomu přidá (alesponěkdy) oduševnělý výkon, pak je hned šachový (a nejen šachový) svět veselejší.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024