.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Tábor – Dukla A 2,5-5,5

Kdož sú boží bojovníci …

 

Sokol Tabor

 

TJ Dukla Praha

Borkovec Milan Z

2197

0

-

1

2346

Orság Milan H Z

Zeman Matyáš Z

2227

½

-

½

2225

Fajman Petr H Z

Popelka Oldřich H Z

2140

½

-

½

2168

Orságová Silvie Z

Mészáros Luděk

2114

0

-

1

2137

Muroň Miroslav Z

Hrubý Milan

2037

½

-

½

2078

Pospěch Radim

Brom Jiří H

2041

½

-

½

2074

Staszko Martin

Mindl Josef

2020

½

-

½

1959

Mašek Jan

Bartoš Alois

1872

0

-

1

1936

Krutina Ivan

 

2 ½

-

5 ½

 

 

 

Do Tábora jsme nejeli v nesilnější sestavě, nicméně ani soupeř nenastoupil v plné zbroji. Když k tomu připočtu, že domácí se po dvou zápasových prohrách musí přeci jen cítit hůře, než my, byli jsme přeci jen v utkání favoriti (nejen podle celkem zanedbatelné převahy v ratingu). Navíc nás v rozhodující chvíli přišel povzbudit Tomáš Sedláček, což domácí tým definitivně rozložilo.

 

Jako první skončil svoji partii Petr (2), který sice měl mírnou převahu, ale necítil se dobře, takže remis.

Po chvíli se k němu přidal Honza (7), jehož soupeř směřoval výměnami do rovné koncovky, aniž by postavil černého před nějaké zásadní problémy.

To Martin (6) svoje bílé přeci jen využil lépe a soupeři náměty k přemýšlení poskytl – kdyby navíc našel silné 21. e4 (bílý si s tempem připravuje braní na c5, aby dobírajícího černého jezdce posléze přivázal k dámě tahem De3), byl by se černý možná zavařil, ale protože e4 se nestalo a protože situace na ostatních deskách se vyvíjela poměrně silně v náš prospěch, přijal Martin nabídku remízy.

Moje (4) partie skončila tentokrát rychle a rezultativně, i když jsem udělal několik kroků, aby tomu tak nebylo. Po soupeřově pokaženém zahájení jsem mohl získat figuru tahem 14. … (to si najděte za domácí úkol). Místo toho jsem automaticky a tempo dobral střelce spokojiv se s lepší pozicí. Ani v dalším průběhu jsem neunikl kritice svého křemíkového partnera v analýzách, ale pozice černého se hrála velmi obtížně a tak závěrečný útok na sebe nenechal dlouho čekat.

Další bod přidal vzápětí Ivan, který nejprve nalákal soupeře k nepředloženému 15. – Je4 (do té doby stál černý slušně), aby si poté oba vyměnili několik nepřesností. Nakonec však měl navrch Ivan a závěrečnou fázi již zvládl s přehledem.

Radim (5) hrál jako obvykle pozičně na výši a nepouštěl se do dobrodružství nabízených mým počítačem (10. – Sxg4 11. fxg4 Jxg4 12. Sg5 f6 s více než kompenzací za obětovanou figuru). Soupeř mu obranu ulehčil výměnou jezdců na c4. Takže nakonec partie dospěla k zasloužené remíze.

Velmi dramatickou partii sehrála Silvie (3). I můj věrný rádce často tápe a mění hodnocení s každým propočteným půltahem. My přihlížející jsme zprvu měli spíše obavy, pak jsme očekávali slavné vítězství, abychom nakonec byli vděčni za remízu, kterou partie skončila. Nebudete-li mít v zimě zhruba 14 dní co dělat, doporučuji partii k bližšímu rozboru.

Naši výhru jistil Milan (1), který získal převahu po neopatrném ústupu bílé dámy (16. Df2). Správné 16. De3 by bílému uchovalo malou výhodu, protože by černý neměl k dispozici Jxf4 (malé cvičení: proč?). Pak už bylo radost sledovat Milanovu jemnou techniku a takřka monotónní růst hodnocení výhody černého.

Start do soutěže se nám tedy povedl nad očekávání dobře – doufejme, že to takhle půjde dál!

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024