.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A – Kolešovice 4:4

Maxova zdařilá premiéra

 

ŠO TJ DUKLA Praha

 

Český lev Kolešovice

Orság Milan H Z

2308

½

-

½

2500

Petr Martin H Z

Novák Petr C Z

0

0

-

1

2397

Neuman Petr H Z

Fajman Petr H Z

2173

½

-

½

2151

Wasserbauer Radek Z

Muroň Miroslav Z

2156

1

-

0

2153

Pokrupa Marek Z

Bauma Jiří Z

2124

0

-

1

2084

Bauer Jindřich Z

Orságová Silvie Z

2116

½

-

½

1946

Cozl David Z

Dušek Martin Z

2050

½

-

½

2015

Urbánek Štěpán Z

Hozda Max

1864

1

-

0

2036

Vrecion Jiří H

 

4

-

4

 

 

K utkání došlo v problematické covidové situaci po dohadování, zda se bude hrát nebo jej odložíme.

 

Petrovi (2) se mimořádně nepovedlo zahájení a partii se svým slovutným soupeřem prakticky bez odporu prohrál. Nicméně bych mu stejně chtěl poděkovat za obětavost, se kterou nastoupil k utkání po nepříliš klidné noci (zdravotní problémy).

 

V zápětí Petrova (3) partie skončila remízou po zahájení.

 

Jirkova (5) partie byla celkem OK (ne že by se to obešlo bez nepřesností z obou stran, ale vždy se vše vrátilo do roviny) až do tahu 33, kdy Jirka neviděl, že nemusí odevzdat dámu za věž a koně a může hrát Dg3 (nebo se mu Dg3 prostě nelíbilo, nevím) a byl by to spíše bílý, kdo může pomýšlet na převahu. Po tahu v partii byl prakticky hned konec.

 

Silvie (6) bez problémů černými vyrovnala, ale k dalšímu pokrčování se po nabídce remízy v rovné pozici neodhodlala. Stav 1:3 trvá až do časových kontrol.

 

Mně (4) se partie tentokrát docela povedla (až na drobné klopýtání v zahájení – není lehké hrát proti vlastní zbrani … ač jsme začínali jinak, byla z toho Zavřená sicilská, ale bez Jc3). Zhruba od 14. tahu se ale partie hrála v mojí režii.

 

Milan (1) ustál partii s GM Petrem, ačkoliv si stěžoval, že se mu nepovedlo zahájení. Při rychlém přehrání s počítačem se mi ale zdá, že nikde partie nevybočila z remízových vod. Byť je třeba připustit, že na výhru hrál v koncovce černý.

 

Martin (7) dosáhl vyhrané pozice v koncovce D+V+4p x D+V+4p. Podařilo se mu vyhnat krále na f5, ale neodhodlal se ke klíčovému tahu g4, po čem by se černý král stal snadným terčem obou těžkých figur bílého. Následně se černému podařilo vyměnit dámy a již nebyl o co hrát.

 

Jako poslední se dohrávala Maxova (8) partie. Max si v průběhu partie udržoval stále převahu, místy byl velmi blízko výhře, ale nakonec se partie dostala do koncovky V+J x V+S, kde střelec byl omezen svými pěšci a lepší černý jezdec byl doplňován aktivním králem. Max při hledání plánu spotřeboval hodně času, takže hrál na půlminutě. To trochu působilo na nervovou soustavu kapitána, ale Maxe to zdá se nechávalo ledově klidným. Když soupeř obětoval střelce za předposledního černého pěšce a chiméru zisku toho posledního, bylo rozhodnuto.

 

Takže podtrženo sečteno: 4:4 po zásluze. Zajímavé utkání, silný soupeř.

 

Autor: Mirek

Diskuze k článku

jirka bauma

Přehlédl jsem De3, a pak jsem marně hledal za mě obranu, všechen čas jsem si nechal vypršet, ale nic jsem neviděl. Po Vf2 mám 2 tahy Vd3 a Ve1, symetricky černý hraje De2/Dd2, já hraju Dg3, dostávám h4 a musím odejít dámou, ale stále musím krýt h2 a zároveň e4 resp. d5, přišlo mi to beznadějné, že Dxd6 to kryje všechno mi nedošlo. Stále jsem si nějak v hlavě zafixoval De4+.

24.11.2021 11:13


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024