.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DuklaBorci v Jeseníku v srpnu 2022

Jesenický turnaj jsme tentokrát vzali prudkým šturmem, protože se ho zúčastnilo 9, ano opravdu devět, DuklaBorců. A výsledek se dostavil. Jirka Bauma turnaj vyhrál!

Devítka se skoro rovnoměrně rozprostřela mezi turnaje A a B. Nejdříve několik technicko-taktických dat. Bohužel výsledkové listiny na chees-results neukazují přírůstky popř. úpadky ela, a tak nabízím alespoň performance.

jméno________ elo nasazení body umístění perform
TURNAJ A 86 hráčů        
Jirka Bauma 2135 13. 7,5 1.  2280
Radim Pospěch 1929 46. 5 26. 1941
Mirek Muroň 2158 8. 4,5 37. 1871
Martin Staszko 2020 29. 4,5 48. 1836
Petr Šiktanc 2037 25. 3,5 67. 1723
TURNAJ B 125 hráčů        
Jirka Matyska 1906 4. 6,5 9. 1804
Ivan Krutina 1823 15. 6 18. 1653
Petr Sýkora 1908 3. 5,5 22. 1736
Honza Mašek 1837 12. 5,5 31 1551

Kompletní výsledky A naleznete zde

Kompletní výsledky B naleznete zde

V každém kole se prvních 10 šachovnic obou turnajů vysílalo do veřejného prostoru, partie by měly být dostupné i dnes.

Partie A

Partie B

Počasí v Jeseníkách mělo tentokrát pouze dvě tváře, buď horko, nebo vytrvalý déšť. Nějaké turistické aktivity byly vykonány, nejoblíbenějším místem se logicky v horkých dnech stalo vydařené, chladné a v dopoledních hodinách poloprázdné koupaliště v Jeseníku.

Několik poznámek k DuklaBorcům. Především k šestici Mur+Bau+Pos+Mat+Kru+Sýk, neboť jejich partie jsme po večerech analyzovali. Doplnění v diskuzi jsou vítána!

Jirka Bauma sehrál výtečný turnaj, v kritickém 5. kole se urval z vedoucí skupiny a bodový náskok pohodlně (bylo třeba ale ještě vyhrát dvě důležité partie) udržel do konce. Hrál svižně, vynalézavě a s určitou dávkou zdravého fatalismu. („Možná, že v té zápletce dostanu mat, a když ne, tak asi vyhraju.“ – viz závěr partie v 5. kole.) Vyvrcholením Jirkovy skvělé formy bylo v 8. kole vítězství s Ondrou Matrasem v opravdu bohaté a divácky vděčné partii. Klobouk dolů a velká gratulace!

Radim Pospěch se nenechal otrávit nevydařenou první částí a dokázal se překulit přes 50% a uhrát lepší výsledek, než bylo prognostikováno. Radim si párkrát zaútočil, a protože se mu vyhýbaly tísně, tak se on sám vyhýbal problémům v kritických pozicích ve středních hrách.

Zbývající DuklaBorci bohužel skončili v červených číslech.

Nešťastný turnaj se přihodil Mirkovi Muroňovi, který po dvou (plánovaných výhrách) strašlivě pokazil vyhranou partii v 4. kole. Mirek ještě vydřel výhru v následujícím kole, ale pak bohužel odpadl.

Martin Staszko zakončil se 7 remízami turnaj na padesáti procentech. Remízy to byly povětšinou bojovné, avšak k výhrám v nich nedošlo.

Petr Šiktanc se turnajem protrápil, až a konci si trochu spravil reputaci.

=============================================

Jirka Matyska si turnaj užil a prožil několik klinických smrtí. Zavedl do šachové terminologie nový pojem: Matyskův chuchvalec – pozice, kdy se na několika políčkách na kraji desky nahňahňají skoro všechny Matyskovy figurky – viz partie z 5. kola. Tato partie byla pro Jirkovu jesenickou tvorbu typická, soupeř – dlouhodobě vyhraný, a tedy ukolébaný, přehlédl triviální jednotahový mat. Skvělý turnaj (4,5/5) Jirka pokazil následnou malou rošádou, a tak výhry v závěru jen postačily na 9. místo.  

Ivan Krutina se nenechal zkrušit dvěma prohrami na úvod, a přes mládežníky se prodral ke slušnému umístění.

Petr Sýkora začal jsem radostně dvěma výhrami (vydřenou a rychlou), avšak v 8. tahu třetího kola mi zazvonil v kapse „zapomenutý“ mobil. Moje vyzvánění je zpočátku tiché – v této fázi jsem to stačil utnout – a tak jsme okolní stoly nerušili, ale zazvonění bylo jasné, a tak jsem se zodpovědně vzdal. Avšak soupeř odmítl moji kapitulaci přijmout. Trapná chvilka, a hrálo se dál, v zápletce, která bezprostředně následovala se sympatický soupeř z Boskovic (o něco mladší než já) fatálně spletl, a když zjistil, co způsobil, tak nabídl remis, která byla okamžitě přijata. V následujícím 4. kole jsem byl postižen mládežníkem z Krnova, sice 1718, ale ve skutečnosti mnohem více, skončil nakonec 3. ale stejně tak mohl turnaj vyhrát. Dal mi na budku rychle a bez párání. Stačilo si naběhnout… S krnovskou mládeží mne potkalo ještě jedno trápení v 6. kole, kdy jsem mládenci neudělil dvoutahový mat a to dokonce dva tahy za sebou. Navíc mat vysoce estetického typu… Prostě jsme ho, na rozdíl od Jirky Baumy, který zrovna šel okolo, neviděli. Po chvilce jsem nedal jiný, tentokrát třítahový mat, a byl za to po zásluze odměněn nulou. Po tomto kolapsu už jsem nebyl schopen turnaj brát vážně.

Honza Mašek bohužel nenavázal na ročník 2018, kdy B-turnaj vyhrál, po prohře v prvním kole se dokázal dotáhnout dopředu, ale prohra v předposledním kole ukončila jeho naděje na dobré umístění.

Celý turnaj proběhl v pohodě, bez komplikací, jediná nemilá, zato zásadní nepříjemnost nás potkala při zpáteční cestě do Prahy. I když to z počátku vypadalo dost zoufale, všichni jsme to jakžtakž ve zdraví přežili. Na závěr bych si dovolil tuto neblahost odlehčit vtípkem pro znalce: Od doby neschopného a zmateného doktora Körnera se zdravotní péče v Šumperku neuvěřitelně zlepšila.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024