.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Bohemians C - DA B 5-3

Pohodová prohra na Bohemians. Ve třetím zápase Béčko klopýtlo. V sekci Partie naleznete tři střípky...

I když jsme se snažili, jak jen mohli, zápas skončil zaslouženou porážkou. Všichni naši hráči si zapsali výsledek, jaký si zasloužili, s výjimkou Rudy Soukala, který doplatil na neodbornou manipulaci s hodinami při přidávání času po první časové kontrole. Rozhodčí mu tak sebrala podstatný kus časového náskoku a především ho roztrpčila, a tak pohodlnou pozici D+V s pěšcem více a s lepším časem Ruda nakonec nevyhrál.

Tým byl postižen neúčastí Petra Krasnay, který se na poslední chvíli omluvil, zaskočil Lukáš Fikr, avšak nebyl dostatečnou náhradou, už jen proto, že se půlka týmu posunula výše.

Na lichých černé.

  1. Bauma 2166 – Zvára 2391 0-1
  2. Soukal 2155 – Voříšek 2232 %
  3. Nečada 2138 – Pokorný 2212 1-0
  4. Sakař 2104 – Cvíčela 2209 0-1
  5. Krutina 2073 – Korsa 2110 %
  6. Sýkora 2069 – Matějka 2083 1-0
  7. Červenka 2040 – Daniel 2070 0-1
  8. Fikr 1891 – Erneker 2120 0-1

Bohemka se sešla a její elopřevaha byla “prostým okem patrná”. Přesto jsme se vrhli do boje neohroženě. Bohužel některé partie už od zahájení zlehka zapáchaly. Po celý zápas jsem tahali o něco kratší provázek.

Nejdříve dohrál (už je to taková tradice) Ivan Krutina na 5. šachovnici. Černými od zahájení (vídeňská) přes celou střední hru až do koncovky 6 těžkých figur vyrovnával, až definitivně vyrovnal, takže remis.

Vzápětí prohrál Jirka Bauma na 1. desce. Sicilka se tentokrát nějak nevyvedla a Jiří už cca v 13. tahu stál nepohodlně: král v centru a vyvinutost figur zanedbatelná. Partii asi rozhodl nějaký taktický obrat, protože prohra nastala velmi rychle. 0,5:1,5

Srovnat stav se podařilo mně – Petr Sýkora (6.) po první časové kontrole. Z anglické jsme přešli do Král indické, kde jsem asi Petra Matějku překvapil, protože se nehrála jugoslávská varianta, nýbrž tupé dxc5 (místo d4-d5). Matějka si počínal nezodpovědně, místo vývinu dámského křídla si udělal v pozici díry, po nich na něj naskákaly mí střelci a jezdce a v 22. tahu jsem sebral dvě kvality najednou. Hrálo se ještě přes časovou kontrolu, avšak jen formálně. 1,5:1,5

Po 30. tahu zápas nevyhlížel příliš dobře. Ruda Soukal (2.) měl pěšce více, avšak výrazně lepší čas mu při přehazování hodin pokazila rozhodčí. Tady bohužel musím konstatovat, že selhala komunikace mezi Rudou a kapitánem, takže jsem nemohl do sporu zasáhnout, nevěda o něm (ještě jsem hrál). Ruda hrál partii dál zodpovědně na výhru, avšak s křivdou za krkem.

Martin Nečada (3.) držel černými pircku zuby-nehty. Po výměně dam se mu zjevně ulevilo a jeho lehké figurky začínaly mít ve středu šachovnice navrch.

Tady však naše radostě končí…

Miloš Sakař (4.) se dlouho (už se hrála střední hra) dovolával práva na dokončení vývinu. Nakonec se mu rošáda povedla a hra se zklidnila. Avšak pak Miloš zahrál nepochopitelný tah (hodnocení Ivana Krutiny) a spadl do těžkých problémů. Neztratil sice celou figuru, jen 2 figury za věž, avšak černí střelci ovládli šachovnici.

Honza Červenka (7.) soupeře v zahájení překvapil, avšak proti dlouhé rošádě v dámském gambitu si jeho černé figurky počínaly od (mého) pohledu příliš ustrašeně. Otevření dámského křídla se nekonalo, Honza obětoval figuru v asi nejméně vhodný okamžik a pozice byla sice dynamická, avšak bez figury. Výrazně lepší čas v dohrávání Honza promrhal.

Lukáš Fikr (8.) obětoval na úsvitu střední hry figuru za 2 pěšce a demolici krytu černého krále. Jen podrobná analýza by asi stanovila míru korektnosti jeho plánu. Já mohu říci jen to, že se mi oběť zamlouvala a připadala mi podnětná. Lukáš si však poté počínal málo důrazně a černé figurky svého holého krále umně zaštítily.

Dohrávka do náhle smrti zázrak nepřinesla. Nejdříve prohrál Lukáš (8.) a vyhrál Martin (3.) – ani jedno jsem neviděl, cpaje se právě výborným utopencem o patro výše. 2,5-2,5.

Po chvilce umírá Miloš (4.), dva střelci doprovodily volného pěšce k poli proměnny. A zápas by už mohl zachránit jen zázrak. Jenže Jak Ruda, tak i Honza tahají pomalu a oba svůj značný časový náskok promrhávají. Ruda hraje lepší věžovku 2 na 1, avšak zkušený soupeř už svou šanci nepustí a remízu udrží. Honza si všimne, že má krále v patu, a pokouší se zbavit přebytečného materiálu (tj. skoro všech zbývajících figurek), soupeř jeho plán snadno odhalí a ještě snadněji odrazí. A tak metoda “obětovat ÚV” (úplně všechno) jen urychlí trápení Honzovo (7.), i nás ostatních. 3-5

Co říci závěrem? Rychle se oklepme a příští týden se vrhněme, žízniví po úspěchu, na Oázu!

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024