.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - Mahrla B 3-5

Zápas se nám nevydařil a prohra je zasloužená.

Zápas na Mahrle měl být vyrovnaný a dramatický, avšak rozhodující úder jsme dostali, ještě než se začalo hrát. Mahrla se na nás dostavila v silném sestavě – to nebylo to nejhorší, neboť my jsme nastoupili v sedmi, protože Petre Krasnay se neobtěžoval ani přijít, ani o sobě dát vědět, zoufalou sháňku na poslední chvíli vyřešil vypnutím (nebo vybitím) mobilního telefonu. Je to k vzteku, protože Jirka Světlý byl připraven v pohotovostní poloze a odhodlán na poslední chvíli do Měcholup vyrazit. Jedinou omluvou Petra, kterou jsem ochoten akceptovat, jsou vážné, ale opravdu vážné zdravotní problémy, popř. smrt.

Na lichých šachovnicích černé.

 

DA B

  

Loko A

 

e-e

1

Bauma

2237

Meduna

2388

-151 

2

Šiktanc

2215

0-1 

Hausner

2406

-191 

3

Nečada

2145

Havlík

2261

-116 

4

Soukal

2134

Jarrah

2240

-106 

5

Krasnay

2084

0*   

Strnad

2045

 

6

Sýkora

2055

0-1 

Čejková

2091

-36

7

Sakař

2095

1-0 

Paulovič

2049

46

8

Pospěch

2054

Rývová

2045

9

   

3-5 

  

-56

Protože se dostavily dvě hlavní mahrlí páky, tak bylo jasné, že zápas můžeme zvládnout jen díky 100% zisku na zadních šachovnicích. Jirka Bauma a Petr Šiktanc neměli mít mnoho šancí… Leda snad, kdyby se jejich pozice náležitě zapletly, rozhoupaly, zamlžily atp. Tento scénář se začal záhy naplňovat a zápas opravdu tekl řečištěm našich představ. Po cca dvou hodinách stály tři zadní desky dobře až lépe. Na prvních dvou bylo napínavo, až nejasno (i když Petr Šiktanc měl vážný poziční dvojpěšcový defekt. A třetí a čtvrtou desku jsem dali křížem za remis. Z mého popudu. Teď, když už víme konečný výsledek, je jasné, že to nebyl dobrý nápad, ale v daném okamžiku se to jevilo jako správné rozhodnutí, protože Martin Nečada (3.) stojí z pircky na pokraji koncovky (2V+J na každé straně) stále ještě pasivně a soupeř mu (izolovanou) nabídku remízy před chvílí odmítl. Ruda Soukal (4.) hraje španělku s mnoha figurami, Rudova dřívka se zdají být aktivnější a soupeř má výrazně horší čas. Jenže Ruda by rád soupeřovu nabídku přijal (alespoň mu to vidím na očích), a tak následuje výše zmíněná křížová remízová dohoda. (1-2)

Pokud bude průběh partií na deskách 6.-8. mít setrvalo tendenci, tak tam získáme 3 body a zápas neprohrajeme… Tato premisa není zase až tak nereálná. Petr Sýkora (6.) zavlekl soupeřku do oblíbené varianty, sice mám na cucky dámské křídlo (Pa2, c2, c3), ale to bohatě kompenzují tlaky těžkých figur na d-sloupci a zanedbaný soupeřčin vývin. Miloš Sakař (7.) soupeře ve střední hře přehrává a rozhodující výhoda je na dosah. Radim Pospěch (8.) si chystá útok na krále – což by měl být snadný úkol, protože prostorová převaha, převaha v centru a aktivní figurky – to všechno má Radim u sebe.

K tomu: Jirka Bauma (1.) stojí s lepším časem od pohledu nejasně a Petr Šiktanc (2.) má určité tlaky, avšak Hausnerova pozice vypadá pevně a jakmile by nastala koncovka, čekal by Petra obtížní úkol, jak pokrýt slabé pěšce. Avšak i tak by na těchto deskách mohlo něco kápnout.

Bohužel od tohoto okamžiku se zápas bude jen horšit. Uplatnění převahy ze zahájení se mi (Petr Sýkora 6.) nedaří, plán s převodem koně z f3-h4-f5-e3-d5 (na d5 by stál opravdu královsky!) je pomalý, kůň se tam sice dostane, ale mezitím jsou všechny těžké figury poměněny a v koncovce S+J na každé straně se ukazuje, jak snadné je sebrat jednoho pěšce z mé dámskokřídlové drtě. Čeká mne tedy koncovka bez pěšce, sice pevná, ale bez pěšce… Miloš Sakař 7. Vyhrává svou vyhranou partii nějak pomalu. Nebere dvoutahově figuru (možná tam něco bylo, ale spíše ne) a raději s několika pěšci více hraje dámskou koncovku, sice vyhranou ale dámskou. Radim Pospěch 8. kazí partii v časové tísni, nechává si na poslední tah (podle Martina) jen několik vteřin a není divu, když tímto tahem nastaví figuru. Zápas je tedy ztracen.

Přesto bojujeme dále! Petr Šiktanc 2. Demoluje za figuru pěšcový kryt kolem černého krále, ale mat, ani věčný šach tam není. Naštěstí vyhrává (s odkladem) Miloš Sakař 7. (2-3)

Do závěrečných kysen jdeme s pramalou šancí na zvrat. Jirka Bauma 1. hraje koncovku 2V+S+2P, velmi zamotanou a velmi dynamickou, protože každou chvíli mat, něčeho odběr nebo neodrazitelný mažgut pěšcem do dámy… Moje soupeřka (6.) po dlouhém a neúčinném lavírování, povoluje výměnu střelců (můj je horší) a vzniká napnutá jezdcovka, avšak stále bez pěšce. Jenže, co kdyby můj splašený kůň sebral více pěšců než soupeřčin, že? Radim 8. hraje bez figury za 2 pěšce, ale s dámami, a tak je v té pozici ještě docela živo. Z partie už jsem slyšel jen nabídku remízy, kterou Radim neprodleně přijímá: (2%-3%) Moje jezdcovka (6.) je mizernější než vypadala. Je také poučná, protože jsem v praxi prověřil pravidlo, že v koncovce lehkých figur by se nemělo tahat zbytečně pěšci dopředu, a také jsem se dozvěděl že v jezdcovce je král mnohem účinnější likvidátor cizích pěšců, než kůň. Zvláště, pokud jdou tito pěšci zbytečně nataháni dopředu… Nakonec jsem sice sebral černého, už nepotřebného jezdce, avšak chytit prchající háčko nejde (2%-4%).

Na závěr večera je přichystána lahůdka: Koncovka Jirky Baumy (1.). Už se nehraje koncovka 2V+S, ale S+J+P proti S+P. Protože Meduna stavěl (někdy předtím) koně. Protože má Jirka 2 minuty proti 25 sekundám, tak nemůže prohrát, tak rychle matit S+J neumí ani Kramnik. Partie skončila hezkým žánrovým obrázkem, kdy v koncovce K+S+J proti K Jirka napadl obě figury najednou. Pěkné osobní dastiženije, avšak z hlediska zápasu nepodstatné… (3-5)

Takže: Výlet do východních Čech se nevydařil, nezbývá než dosáhnout klidného středu tabulky v dvojzápase s Pragou.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024