.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

K historickému utkání DAP C - DAP B

Nejen v zájmu objektivity je nutné vyslechnout i stranu protivnou, v tomto případě vítězné DAP C....

Nejen v zájmu objektivity je nutné vyslechnout i stranu protivnou, v tomto případě vítězné DAP C. Byl jsem jmenovitě vyzván kapitánem Jirkou M., abych napsal něco jako oslavnou báseň na téma "jak jsme je krásně zapíchli" a dle této direktivy jsem původně chtěl začít slovy "Je mou příjemnou povinností podělit se s Vámi o dojmy z vydařeného utkání ...", ale pak se mi zželelo Petra S., zejména pak když jsem si všiml času odeslání jeho příspěvku, chudák měl bezesnou noc. Proto tedy stručně:
Všem se nám zdálo, že z prvních tří remíz byla ta Romanova dárkem pro Honzu M., potažmo pro DAP B. Důležité figury ve volžáku D a Sg7 byly vyměněny a kompenzace černého za chybějícího pěšce se limitně blížila nule.
K prestižní partii kapitánů není co dodat, ani v hospodě po utkání Jirka M. kroutil hlavou jako omámený a stále opakoval: vždyť měl ještě 22 vteřin, celých 22 vteřin, představte si 22 vteřin.....
Na první desce Zdeněk Kout daroval Jirkovi Baumovi půl bodu, protože v závěrečné pozici byl 4 tahový manévr (postup) pěšce h, proti němuž černý neměl obranu, byv zcela svázán. To viděl i Jirka, a proto rád přijal remízu. Jinak si Zdeněk zaslouží plné uznání, jeho půlka měla proti nebezpečnému Jirkovi cenu bodu.
Výkon Járy Novotného byl excelentní - přesně odhadl jak na Miloše a vše mu vyšlo.
Jarda Janáček to měl těžké, podle Járy, který sicilku s c3 hraje dlouho, ve zvolené variantě má bílý maximálně vyrovnání. Peter Krasnay hrál výborně a zdá se, že bude oporou béčka.
Na 8. desce jsem dlouho předlouho trpěl jako zvíře. Plán bílého v zahájení b3 a Sb2 je vynikající a vůbec jsem nevěděl jak mám správně postavit figurky, manévr Jg4-Je5 + Sf6 asi nebyl dostatečný a musím se poradit s Fritzem, jak jsem to vlastně měl hrát. Sice to pořád nějak drželo - tlakem na pe4, ale bílý měl zřejmě nastoupit pěšcem h, jen figurama to nešlo (Martin Doležal). Závěr se nedá komentovat. Pobavila mě jen reakce diváků, když jsem (na vysjaščem flažke)sebral předposledního pěšce (g3), ozvalo se sborové ha nebo áách, v němž se mísily emoce - fatální chyba/šílená odvaha/je to vůbec možné!?! Bleskově jsem počítal jestli toho b pěšce chytnu a pořád mi vycházelo, že jo, ale samozřejmě nevylučuji, že jsem se v propočtech sekl. Pozice byla do blicky za oba strašně náročná a myslím, že nikomu nelze nic vyčítat.
Závěrem: Bylo to klání důstojné, jediným kazem byla neúčast béčka v hospodě po utkání (s čestnou výjimkou Ivana Krutiny).
Radim

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024