.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Spartak Ústí - DA A 4:4

První zápas kalendářního roku 2008 odehrálo Áčko v nebezpečném Ústí, a opravdu to nebyla procházka růžovým sadem. PARTIE NALEZNETE V SEKCI PARTIE!

Výsledná remíza je asi zasloužená, i když důvod skřípat zuby a dásněmi jsme měli po zápase my. Hrálo se velmi nekompromisně, bez remízy a navíc 6 partií vyhráli černí.

 

DA A

 výsledek

SpartakÚstí A

 

1

Orság

2418

1-0

Kotek

2268

2

Bauma

2279

0-1

Bujak

2294

3

Muroň

2217

1-0

Krsek

2192

4

Mašek

2163

0-1

Toman

2159

5

Soukal

2091

0-1

Chochol

2152

6

Krasnay

2123

0-1

Chrz

2140

7

Nečada

2142

1-0

Klement

2073

8

Sýkora

2070

1-0

Novák

1966

  

2188

   4-4 

2156

První byl odpraven Jirka Bauma – 2, který vytáhl na soupeře ze svého bezedného kapsáře opravdu intenzivní baumovinu, hrála se nějaká skotská a Jiřík v 12. tahu bere královskou věží černého střelce na a6, ale to není všechno, zanedlouho má krále na c3 a na první řadě se prohání černá dáma, mat bílému králi sice není očividný, ale pozice je v evidentním rozkladu, což Michal Bujak velmi rychle stvrdil. Tuto podivuhodnou variantu nehrál Jiřík poprvé, ale mám obavu, že na ní bude muset ještě zapracovat :-). (0-1)

Do zápasu se vracíme na posledních dvou deskách, kde už chvíli před Jiříkovým rozpadem máme s Martinem interní soutěž, kdo vyhraje dříve… Martin Nečada - 7 školí svého mladého soupeře v typické pircce. Mladík to nehraje špatně, ale přesto má určité strategické mezírky, sice nastoupí na královském křídle (obě malé rošády) h4-g4-f4-e4, ale jakmile dal g5, tak se bílá pozice začala proděrovávat, jak už to tak v (úspěšných) pirckách bývá... Bílý sice zajímavě obětoval kvalitu, avšak pak jeho výkonnost silně zeslábla, Martin ovládl volný f-sloupec, a protože volný krytý bílý d-pěch je sice od pohledu hrozivý, avšak zatím zablokovaný, rozhoduje o partii mohutná dělostřelba na f sloupci a následně u holého bílého krále (1-1)

Můj (Petr Sýkora – 8) soupeř rozehrál první tahy anglické zkušeně, ale pak se nechal zmást druhým (b2) fianchettem a následným výpadem koně na b5. Kdyby znepokojivou hajtru jednoduše napadl, tak bych ji “asi” obětoval za dva pěšce a živou figurovou hru. Následná analýza ukázala, že to byla málo korektní. Soupeř se blufu lekl a do zásoby pokryl pěšce. Jaké bylo jeho překvapení, když jsem toho dostatečně zakrytého pěšce stejně vzal, na konci kombinace jsem figuru vyinkasoval zpět a zůstaly mi dva pěšci více, k tomu navíc slabý černý král a mizerný černý kůň ustájený na a2. Partii nakonec zakončil přímý výstřel na nebohého černého krále – stačilo jen slabé pufnutí… (2-1).

Za tohoto stavu jsme s Martinem odešli do zasloužené (a mimořádně výborné) hospody a dali si zasloužený oběd, jehož kvalita a kvantita byla ohromující! Ještě předtím jsme rychle obešli ty nešťastníky, kteří se s partií loudají…

1. Milan Orság – sicilka, ketrou nedokážu posoudit, asi rovná, ale materiál ubývá, a to by mělo být pro černého výhodnější, navíc se Milan tváří bojovně a nadrženě.

3. Mirek Muroň – v Králindické Mirek vzal polootráveného pěšce (soupeřovi zbyl černopolák a má dvojku střelců), a podle jeho slov přežil klinickou smrt, protože soupeř nevyužil jednoduché možnosti jak pozici zároveň otevřít, rozehrát věže a ještě stlačit černou slabinu Pc7. Pěšce Mirek drží a soupeřovi střelci se nemají kudy pustit do boje.

4. Mirek Mašek – taky královská indická, ale vůbec ji nechápu, Mirek postupně obětoval několik pěšců a vznikla pozice, kdy má kvalitu za 3 pešce, přičemž černý drží dvojici střelců (od pohledu dosti rvavou) a má pěšcový zástup c5-d5-e5-f5, přičemž většina těch potvor jsou volní pěšci. Nevypadá to dobře.

5. Ruda Soukal – asi rovná pozice se láme v Rudův prospěch, i když se mi (jako naprostému ignorantovi na podobné dámskogambitové-minoritně útokové pozice) zdá, že spíše stojí nepohodlně, ale Ruda po partii tvrdil, že stál líp. Zkusme mu věřit.

6. Peter Krasnay – ze 6 těžkých figur (Peter má očividné plus) vzniká věžovka s 5 pěšci na každé straně, vypadá vyrovnaně, avšak je dosti dynamická a je jasné, že se bude bojovat.

================== Oběd, vydatná ňamka =======================

Po návratu do přetopené hrací místnosti se už dvě partie nehrají. Co bylo příčinou jejich konce, nevím. Vyhrál Mirek Muroň (3.) a prohrál Mirek Mašek – 4. (3-2)

Milan Orság – 1 hraje složitou koncovku V+2S+3P proti V+S+J+3P. Střelci vyhlížejí bojovně, ale bude to stačit?

hraje složitou koncovku V+2S+3P proti V+S+J+3P. Střelci vyhlížejí bojovně, ale bude to stačit?

Ruda Soukal - 5 má v koncovce D+V pěšce více (příjemné překvapení pro doobědvavší) a může si vybírat, jak bude v partii pokračovat, navíc má soupeř za krkem časovou gilotinu (minuta a půl proti 25 minutám Rudy)

Peter Krasnay – 6 hraje věžovku, kdy běží svými volnými pěšci b+c, soupeř beží volnými pěšci f+g, ale Peter je o půlkrok pomalejší. Věžovka byla asi dynamická až moc (3-3)

Naštěstí chybuje Milanův soupeř, a tak můžeme vidět, jak dva střelci s věží v týle válcují bílou pozice, je tam mat, odběr nebohé bílé věže a ještě po cestě padají nějací bílí floci. (4-3)

Bohužel informace, že v poslední partii stačí remis, se k Rudovi dostává pozdě. Místo vyčkávání na soupeřův prachmizerný čas se děje něco jiného… Ruda už provedl (zbytečný) průlom, vyměnil dámy, vrátil pěšce, rozehrál věž, ale především rozehrál soupeřova krále. Následující koncovku Ruda těžce nezvládl, bílý král sice řádí mezi černými pěšci jako bílá ruka, ale remíza by neměla být problémem. Avšak je, protože Ruda hraje věžovku bez pěšce jako podplacenej :) A tak se mu podaří “taková pěkná tečka za tím ústeckým zápasem”. (4-4)

Do čela tabulky jsme tak pustili ČSOB, role se vyměnily, teď musíme na její klopýtnutí čekat my.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024