.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

TEPLÁRNA B - DUKLA D 2,5 - 5,5

Teprve ve čtvrtém zápase jsme zaznamenali plný bodový zisk

   

 

 Vimpel - Krasnay   0 - 1

 

 Hájek - Novotný   0,5 - 0,5

 

 Rychtecký - Pospěch   0,5 - 0,5

 

 Šaur - Dolínek   0,5 - 0,5

 

 Otcovský - Štach   0 - 1

 

 Vyskočil - Mašek   1 - 0

 

 Borka - Naď   0 - 1

 

 Wild - Malijevský   0 - 1

 

 

 

 na lichých černé

 

 

 

 Dukla D odstartovala velmi špatně a po třech kolech měla pouze dva body. Zvítězit s Teplárnou a udržet si tak stále šance na postup proto bylo velmi důležité.

 

 Zápas jsme měli prakticky celou dobu pod kontrolou a nepřipustili žádné komplikace. Zvítězil jsem jako první a soupeř mi to dost usnadnil. Brzy po zahájení vyměnil dámy a hned následujícím tahem mi odevzdal pěšce. Ani v dalším průběhu se nedostal k protihře a přidal ještě kvalitu. Tu jsem ve vhodný moment vrátil a přešel do vyhrané pěšcové koncovky.

 

 Hned nato vyhrál Boris Naď, který taky se svým soupeřem neměl moc práce.

 

 Jarda Novotný stál po zahájení lépe, výhodu však ztratil a za příznivého stavu se dohodl na remíze.

 

 Anatol Malijevský byl sice o kvalitu slabší, jeho dvojice střelců však znamenala velké nebezpečí pro soupeřova krále. K pokrytí matových hrozeb by musel černý ustoupit dámou na h7 a vyřadit ji tak ze hry. Bílá dáma by pak pronikla na dámské křídlo a sebrala několik pěšců, což by zřejmě garantovalo výhru bílého. K tomu ale nedošlo, jelikož černý ustoupil dámou pouze na h6, kde o ni hned přišel.

 

 Zápas tak byl prakticky rozhodnut, jelikož ani v ostatních partiích jsme nestáli hůře. Bod, který znamenal naši výhru, zaznamenal na první šachovnici Peter Krasnay. Černými stál možná malinko lépe, remíza se však zdála velmi pravděpodobná. Bílý ale udělal strašnou hrubku a přehlédl čtyřtahový mat.

 

 Radim Pospěch hrál černými dračí variantu sicilské. Bílý udělal dlouhou rošádu a bělopolného střelce vyvinul poněkud nezvykle na e2. Radim pak připustil výměnu jezdce a střelce na f6 a zůstal mu slabý izolovaný pěšec na polootevřeném d-sloupci. Ten však šel dobře pokrýt, soupeř usoudil, že tato výhoda k výhře nestačí a souhlasil s remízou.

 

  Láďa Dolínek měl zavřenou pozici, kde soupeř neměl žádnou protihru. Bílý však nenašel žádnou možnost, jak partii vyhrát a tak i zde byl zaznamenán nerozhodný výsledek.

 

 Poslední partii dohrával Honza Mašek. Rovněž on stál velmi dobře. Pan Vyskočil provedl osvobozující postup f7-f5,  načež dostal vidličku pěšcem na jezdce a věž. Než hrát bezperspektivní pozici s jezdcem míň, raději napadenou věž obětoval za jakýsi náznak útoku na bílého krále. Útok šel vcelku snadno odrazit, ovšem Honza byl, jak jinak, v časové tísni. Nejprve vrátil (dle jeho slov ) kvalitu a hned nato ztratil zadarmo jezdce. Vznikla složitá dámská koncovka, kterou hrál Honza přes nedostatek času a nabídku remízy stále na výhru. Několika šachy zahnal černého krále na g3, načež zjistil, že šachování skončilo. Co však bylo daleko horší, jeho král stál před nekrytelným matem.

 

 Teplárně se tak touto partií podařilo zmírnit porážku. Nás by naopak vítězství mělo povzbudit do dalších bojů 

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024