.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Když tři dělají totéž, není to totéž

Ještě jedna zajímavost z utkání Dukla B - Vyšehrad C

Možná, se vám zdá, že jsem tím zápasem umanutej, ale nedá mi to! Protože se musím podělit o ještě jednu podivuhodnou kuriozitu.

V průběhu zápasu si tři hráči Vyšehradu postavili dámu. Všechny tyto dámy byly černé. Každá se postavila na jiném poli, a každá tato “s-novou-černou-dámou” partie měla jiný osud.

Navíc i čtvrtý vyšehradský černý hráč, měl silné babostavové puzení, protože se ještě v zahájení rozběhl svým h-pěšcem do dámy. Petr Kasalický však jeho plány prokoukl a zarazil malého dotěru už na poli h4.

Porovnejme nyní jednotlivé vyšehradské babostavy. Výsledky nejsou nezajímavé!

Martin Řehák (partie s Jirkou Baumou –1) si dámu staví po Jiříkově hrubé chybě v pozici, která ještě před chvílí byla za černé naprosto prohraná. Babostav lze tedy hodnotit jako vyhrávající tah. Po zbytek partie měl Řehák dámu za věž a partii dovláčel do výhry. Dáma je postavena na poli f1.

Jirka Groh (partie s Martinem Nečadou – 3) si dámu staví v průběhu vyrovnané koncovky, forsírovaná varianta by měla vést do remízy, avšak otupělý Martin Nečada krutě chybuje a partii prohrává. Jirky Groha babostavová varianta měla tedy vést forsírovaně k remíze. Dáma je postavena na poli h1.

Pavel Janda (partie s Petrem Sýkorou – 5) si dámu staví v průběhu napínavé zápletky, která však forsírovaně vyústila do prohry. Dáma je postavena na poli e1.

Tři různí hráči, tři různá pole, tři různé ohodnocení vzniklé pozice. Je to všechno jenom náhoda?

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024