.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Kobylisy B 4:4

Bojovná remíza.

 Dukla C    Pankrác D 
1Vinklárek21760 :1Jančařík J.2123
2Muroň21791 :0Řehůřek2218
3Němec21090,5 :0,5Chmel1958
4Novotný21051 :0Janda2220
5Soukal20860 :1Škára2126
6Matyska20590,5 :0,5Kubíková ml.2123
7Pospěch20201 :0Barotek1975
8Kolář19000 :1Kovář1978
  2079        4:4 2090

Na lichých šachovnicích jsme měli černé.

Sokol Kobylisy je nevyzpytatelný, když se sejdou, tak jsou silným týmem, když se nesejdou, jsou k poražení. Předevčírem se docela sešli (ze základní osmičky jich přišlo 6) , takže nás v průměrném Elu lehce převyšovali. Naším plánem bylo udržet na předních deskách vyrovnaný výsledek a na zadních bodovat. Jak už to tak bývá, skutečnost byla jiná. Na 1. šachovnici čelil Ondra Vinklárek hned od zahájení náporu mladého Jančaříka, zmatek na desce, oba počítaji jak zběsilí a hodiny tikají.., na 2. desce rozehrál Mirek Muroň bílými své oblíbené schéma – něco mezi zavřenou sicilkou a francouzskou, jsa ve svém živlu záhy obětuje pěšce za znemožnění rošády, pak figuru a tak dále...nepředbíhejme, však se dozvíte jak to skončí. Na 3. stole se hraje „strašlivý Pirc“ v podání Igora Němce, ale to Igor hraje celý život a tak nemáme obavy. Na 4. čekal Jardu Novotného „opasnyj protívnik“ – Jirka Janda, který však Jardovu sicilku s c3 staví trochu pasivně a nějak v ní tápe. Co hrál Ruda Soukal na 5. šachovnici prostě nevím,  nemohu si to vůbec vybavit (file not found). Na 6. desce JIrku Matysku slečna Kubíková nezklamala a rozehrála volžský gambit (ostře jak jen to jde – celá maminka), ale na to se Jirka právě těšil. Na 7. šachovnici jsem se pustil zase do draka, ale pan Barotek ho hraje pozičně s g3, což žádnou skvělou zábavu neslibuje a pro černého je to prostě otrava. A konečně na 8. desce „řemeslnické“ derby Kolář - Kovář, hrají něco zavřeného, a ač hráli na vedlejším prkně, nemohu si na zahájení vzpomenout. Do kontroly jsem po zahájení viděl partie už jen jednou a nevypadalo to špatně: 1. složitá pozice s oboustrannými šancemi, 2. Mirek se už proobětoval k černému králi a vypadá to velmi, velmi dobře, 3. Igor v pohodě, dokonce asi trochu lépe, 4. Jardovi jezdci v souhře s dámou ovládají desku, v kontrastu se soupeřovým chudákem střelcem ucpaným vlastními pěšci a zatoulaným koněm na a2, 5. Ruda stojí dobře, 6. Jirka má 2 spojené pěšce více (a,b), aniž by soupeřka měla nějakou kompenzaci. Jen poslední 2 desky nic moc – figurky jsem postavil jinam než jsem měl a soupeř zle pozičně dotírá,  Dan Kolář se dostal do méněcenné koncovky s J+V proti S+V a spoustou pěšců.
Před časovou kontrolou se dost vyjasňuje. Mirek svého soupeře prostě zařízl (tady nelze použít jiné slovo) ve svém nejlepším kombinačním stylu. Igor v pohodě černými remizoval. Jardova kavalerie nedala Jandovi šanci na odpor. Ruda přehodil v nadějné pozici tahy a stojí na prohru, Jirka se nějak zapomněl a slečna Kubíková se vysmekla – remis. Já trpím v připrohrané pozici, Dan pořád tahá za kratší konec. Vedeme 3:1.
Tíseň před 40. tahem rozhoduje: Ondra v oboustranné tísni ztrácí figuru a prohrává. Naopak mě štěstěna miluje, soupeř si bere pěšce, ale ve snaze vyměnit dámy přehlíží nenápadný odchyt věže, pro níž si dojdu králem. Dan ztrácí pěšce a jde do prohrané koncovky J proti S s pěšci. 4:2.
Ruda krátce po kontrole vzdává. Pak se ještě půl hodiny dohrává Danova koncovka, ale k zázraku nedojde. 4:4
Nakonec je remis asi spravedlivým výsledkem.
Poznámka na konec:
Jestli to Mirkovi půjde pořád takhle dobře, tak s ním bude k nevydržení. Jeho forma je řízena kladnou zpětnou vazbou, když si věří – vyhrává, když vyhrává – o to víc si věří, a tak dále... kdo ví kde má doraz.

Autor: Radim


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024