.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

USK B - DUKLA D 3 - 5

Vítězství, které stále uchovává šance na postup

 Bříza - Krasnay   0 - 1

 

 Strahl - Pospěch   0 - 1

 

 Řehák - Dolínek   1 - 0

 

 Košař - Štach   0,5 - 0,5

 

 Kvasnička - Mašek   0 - 1

 

 Dvořák Aleš - Světlý   0,5 - 0,5

 

 Aliyev - Heřman   1 - 0

 

 Veselý Roman - Šmíd   0 - 1

 

 

 

 na lichých černé

 

 

 

 Zápas zahájil rychlou výhrou Honza Mašek. Nachytal bílého  v zahájení a svou šanci již nepustil

 

 Pohled na ostatní šachovnice však moc optimistický nebyl. Snad s výjimkou Radima Pospěcha nikdo nestál lépe a bylo zřejmé, že nás nečeká žádná procházka růžovým sadem.

 

 Skončil jsem svoji partii jako druhý a rozhodně se nemám čím chlubit. Bílými jsem nezískal ani stín výhody a po ukvapeném tahu se dostal do problémů. Černý však nenašel způsob, jak výhodu stupňovat, opakoval tahy a tak partie k oboustranné spokojenosti skončila remízou.

 

 Podobný scénář se odehrál i na šesté šachovnici. Jirka Světlý měl o pěšce méně a kompenzaci nebylo vidět. I zde se však jeho soupeř spokojil s remízou.

 

 Pak jsme ovšem zaznamenali výhru tam, kde jsem s ní moc nepočítal. Pan Šmíd tentokrát vydržel celou partii a zvítězil v pěšcové koncovce.

 

 USK kontrovalo výhrou na předposlední desce. Pan Heřman přišel o půl hodiny později, jelikož nemohl najít hrací místnost a celou partii se potýkal s nedostatkem času. Propásl šanci získat kvalitu a zůstal s věží proti dvěma figurám. V momentě, kdy ztrácel  pěšce, spadnul na čas, pozice však již byla prohraná.

 

 Na první desce bojoval Peter Krasnay. Jeho soupeř obětoval figuru za útok. Při druhém pohledu na šachovnici měl Peter  celou věž proti třem pěšcům a jeho král byl již relativně v bezpečí. Po výměně dam a ztrátě pěšce byl bílý nucen kapitulovat.

 

 Rozhodující bod pro nás zaznamenal Radim Pospěch. Při zablokovaném centru a královském křídlu provedl průlom na dámském křídle. Po otevřených sloupcích a, b pronikl těžkými figurami do soupeřova tábora a obsadil sedmou a osmou řadu. Černý nestačil pokrýt všechny slabiny a ztratil pěšce. Po dalších výměnách vznikla koncovka střelce proti jezdci, ve které byl černý nucen odevzdat ještě jednoho pěšce a uplatnění materiální převahy již bílému nečinilo potíže.

 

 Za již rozhodnutého stavu dohrával Láďa Dolínek. Celou partii stál hůř a zdrojem problémů byl jeho černopolný střelec, jelikož všichni černí pěšci stáli na černých polích. Špatný černopolák mu nakonec zůstal v koncovce proti dobrému jezdci a tuto koncovku se nepodařilo udržet.

 

 Získali jsme důležité tři body, vítězství však nebylo nijak jednoznačné a soupeř nás dost potrápil. V příštích třech kolech nás čekají týmy z čela tabulky a výsledky s nimi ukáží, zda můžeme přes velmi špatný start stále uvažovat o postupu. 

 

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024