.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B, zhodnocení sezóny 2011

Emoce opadly, slzičky oschly, adrenalin se snížil. Zkusím se podívat na uplynulou sezónu Dukly B objektivně.

Po loňské velmi úspěšné sezóně se na nás letos bohyně Fortuna naprosto vykvajzla, nic a nikdo nám nepomohl, skoro všichni jsme hráli pod své možnosti, postavení planet také nebylo nejpříhodnější, a když nám nepodařilo v druhé půli soutěže vyhrát žádný ze čtyř vyhraných zápasů, tak se nám “povedl” sestup z posledního místa. Zkusím přisypat ještě pár “omluv”: Individuální absence hráčů základní sestavy – častější než dříve – nastaly v nejméně příhodný okamžik. Soupeři se na nás scházeli jako oteklí – loni jsme byli obdarovány pěti (!) individuálními kontumacemi – letos, jak jinak, nula. Moje rozhodnutí o zápůjčce Jirky Baumy do DuklyC se ukázalo možná správné z hlediska DuklaTýmů, ale v důsledku DukleB uškodilo. Protože Jiříkovi se po dvou nepovedených sezónách velmi dařilo – třeba to bylo proto, že jsme ho “přesadili”, kdo ví?

Vsuvka: Proč byl Jirka Bauma po mnoha letech přemístěn z “B” do “C”? Z loňského “C” se vytratili dva hráči a do Dukly nastoupil jeden čerstvý DuklaBorec – Standa Pecháček. Při rozvažování, kdo bude hrát v Přeboru za B a kdo za C, se nabízelo, že Standa bude zařazen do C, aby se zaplnily čerstvé díry. Avšak toto řešení se mi zdálo mírně nevhodné pro všechny zúčastněné strany. Standa byl do Dukly lákán mj. proto, aby hrál v týmu s Petrem Šiktancem (tj. za DukluB). DuklaC by dostala naoktrojovaného hráče, o kterém nic neví. A hráči DuklyB, kteří se k “pecháčkovské umístěnce” vyjádřili, souhlasili, aby tento nový DuklaBorec spočinul v DukleB. Bylo však třeba do DuklyC přendat někoho jiného. Po delší diskusi los padl na Jirku Baumu. Jeho poslední dvě sezóny na první DuklaBéDesce skončily s výsledkem 3,5/11, domnívali jsme se, že přesun do jiného prostředí a posun na 2.šachovnici by mu mohly prospět. A prospěl, Jirka byl letos suverénně nejlepším DuklaBorcem. A jeho bodový zisk v DukleC velmi výrazně přispěl k záchraně Céčka v soutěži. Dovolím si jedno drzé “kdyby”: Kdybychom při sestavování soupisek zvolili variantu B: Jirka Bauma zůstane v B a Standa Pecháček bude hrát za C, pak by z letošního Přeboru místo DuklyB sestoupila DuklaC… Což by z “globálního” DuklaNazírání bylo jedno, ale mně by se toto hodnocení věru psalo radostněji…

Přestaňme se pohybovat v plusquamperfektech, a raději se věnujme statistikám. Začátek soutěže měla DuklaB nevalný, ale nebyla v tom sama, rychle se ukázalo, že o jedno, max. dvě sestupová místa se poperou kromě obou Dukel i Pankrác C a FIMA ČSOB. Po pátém kole se dalo se snadno odhadnout, že by k záchraně mohly stačit pouhé dvě výhry (plus nějaká remízka). Bohužel jsme na druhou výhru nedosáhli… První výhra v šestém kole na FIMĚ byla pro naše udržení klíčová, rodila se těžce – ale byla zasloužená. Ve zbývajících pěti kolech by nám postačila jedna jediná výhra, čtyři zápasy jsme měli v určitém okamžiku vyhrané (a to tak, že to uznávali i soupeři), pátý (Bohemians B) šel do časové kontroly se značnou nadějí na 4-4. Nakonec jsme z nich urvali jen jednu remízu. Počet partií (nejen v těchto zápasech o všechno, ale po celou soutěž), které se nám “podařilo” zkazit z výhry do prohry, je skutečně nebývalý. Zkusím vyjmenovat jen ty nejpamátnější – podrobnosti si můžete najít v příslušných referátech: Sýkora se Sedláčkem (Loko), Krutina s Grohem (Vyšehrad), Nečada s Jandovským a Sýkora s Vitákem (Pankrác D), Světlý s Petrem (Bohemians B), Sakař s Toulcem (Vršovice), Pecháček s Hruškou (Bohemians C). Jedna jediná výhra z tohoto seznamu by nás zachránila. Zachránilo by nás i dění “off-DuklaB” – například kdyby buď Pankrác C, nebo Dukla C porazila FIMU ČSOB. Nebo taky to, kdyby… popř. kdyby… a kdyby…

Rychle pryč od plusquamperfekt k individuálním statistikám. Předešlé roky jsem u každého DuklaBorce vyzdvihl jeho kladné zásluhy. V sezóně fatálně neúspěšné to bude jinak. Vypíchnu nejhorší výkon, okamžik černý jako noc, zatmění mysli, partii zlých snů.

(Koef. dokončení určuje průměrné pořadí dokončení partií v zápase. Čím vyšší číslo, tím déle v zápasech příslušný DuklaBéBorec hrál. Průměr je 4,5. Vyšší číslo znamená, že se hráč s partiemi loudal, nižší, že s partiemi pospíchal.)

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2010

1.

Pavel Pták

2129

2272

6

11

55

+3-2=6

39

4,18

3,5/10 – 2.

Pavel se letos předvedl v plné kráse. Na první šachovnici dosáhl památného výsledku, kromě tří výher udržel (černými) několik hráčů 2300+. Pavel dokonale využil své pozice “zdánlivého otloukánka”, nikam se příliš nehnal, hrál svou hru, až na výjimky nebyl postihován tísněmi a výrazně by přispěl k záchraně DuklyB, tedy pokud by se záchrana podařila. Takto mohu pouze konstatovat, že Pavel jako jediný v týmu splnil více (přesněji: výrazně více), než se od něho čekalo. Přesto i u něj musím vybrat z partií tu nejhorší. Porážka s Honzou Svatošem to být nemůže, protože při ní dostal kapitánský příkaz, že musí hrát nejasnou pozici násilně na výhru – a neměl štěstí. A tak zbývá porážka v Kobylisech od Formana, který (jako jediný) Pavla “přečetl” v zahájení. Ale i zde v mizerné pozici po zahájení Pavel bojoval a pozici bez figury pár tahů napínal.

 

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2010

2.

Martin Nečada

2153

2202

5,0

11

45

+2-3=6

2

3,36

6,5/11 – 3.

Martin předvedl svůj slušný standard. Několik rychlých remis. Dvě hezké výhry a tři nepříjemné a bojovné porážky. Jestli bych něco tomuto DuklaBorci letos vyčetl, tak to není malá bojovnost, ale špatná/netaktická/nevalná hra v dlouhých časových tísních silných soupeřů. Jandovskému i Voříškovi Martin podlehl, možná byly pozice špatné, ale má-li soupeř minutu na dvanáct tahů (nebo tak nějak), pak špatná pozice nemusí být automaticky špatnou pozicí. Martinův průšvih roku: Jednoznačně partie s Viktorem Jandovským (Pankrác D) – Martin nic netušícího soupeře rychle přesvědčil o tom, že Pircka v rukách odborníka může být drtivou zbraní, bohužel v okamžiku, kdy stačilo dát nějaké šachy a bylo by po partii miniaturního typu, tak Martin pozici “vylepšil” tichým tahem, a Jandovského král se vysmekl. V následné depresi Martin nedokázal v soupeřově velké tísni a v nepřehledné pozici už nic vymyslet.

 

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo úbytek

Koef. dokonč

Rok 2010

3.

Petr Šiktanc

2186

2151

6,0

11

55

+5-4=2

-1

5,82

5,5/10 – 4.

Petr Šiktanc se hodnotí nesnadno. Jeho nekompromisní, zabejčený styl přináší sladké ovoce, ale občas bohužel i kyselé hrozny. Letos bylo cukernatých plodů naštěstí více a Petr může být spokojen. Bohužel forma v rozhodujících posledních zápasech Petrovi odešla. Petrovi se povedlo několik dramatických výher, pár výher pohodlných, tzv. “pod-kontrolou”, ale také několik nepříjemných porážek, kterou vyzdvihnout na špinavý piedestal? Kačmařík z Lokomotivy? – spíše ne, Petr obětoval figuru za prudký útok, který se nepovedlo dotáhnout. Markovič z Vršovic? – určitě ne, Petr musel hrát rovnou pozici (sice bez kvality, ale s kompenzací) na kapitánský povel (stav 2%-3%) na výhru. Takže zbývá Kopička (Bohemians C), kdy Petr postaví jemu známé a oblíbené schéma, ale pak už hrál jen soupeř.

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo úbytek

Koef. dokonč

Rok 2010

4.

Standa Pecháček

2131

2164

1,5

7

21

+0-4=3

-25

3,71

N/A

Standovi se premiéra v DukleB vůbec nevydařila. Navíc jeho absence byly častější, než jsem (jako kapitán) doufal. Všechny remízy utržil Standa v partiích bez boje (pouze s Loko se dohrálo zahájení). Jakmile se hrálo déle, Standa prohrál – sice po urputných bojích (výjimka: Vršovice, Vráťa Kohout a přehlédnutí kvality), ale nevyhnutelně. Z lepších pozic, avšak časová tíseň jeho veškerou snahu zadupala do země. Standa v posledním kole vypil DuklaBéPohárHořkosti do dna za celý tým. Už to vypadalo, že pana Čekala (Pankrác C) ve čtyřvěžovce z rovné pozice přehraje, že dá zapomenout na svá trápení, že vyhraje a tým zachrání, že se stane zaslouženou hvězdou večera… Bohužel prokletí jakési to nedopustilo. Co z mazlavého bahna vytáhnout jako bídu nejbědnější? Já hlasuji za partii s panem Hruškou (Bohemians C), kde od zahájení stál Standa aktivně, pohodlně, perspektivně a spokojeně, jenže pak náhle měl deset minut na dvacet tahů a partii nezvládl.

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo úbytek

Koef. dokonč

Rok 2010

5.

Ivan Krutina

2102

2112

1,5

10

15

+1-1=8

-51

3,40

5,5/10 – 5.

Katastrofa desetiletí! Ivanovi se povedl pravděpodobně nejhorší výsledek DuklaDružstevníhoBorce v dějinách. A zrovna Ivanovi, který v družstvech hrál dlouhá léta solidně, a když se mu jóóóó nedařilo, tak byl mírně pod 50%. A teď tohle! Jsem přesvědčen, že se jedná o krátkodobý výkyv, singularitu na přehledné ploše Ivanovy šachové kariéry. Bohužel Ivanovy body a půlky v celkovém účtování tak chyběly! Aby toho nebylo málo, tak jsem jeho jedinou výhru s Vršovicemi vůbec neviděl, takže ho ani nemám za co pochválit. Ivan prohrával neobyčejně rychle a bezbolestně (Soukal, Melich, Matějka, Urbánek), po hrubých chybách (Procházka, Axamit). Která katastrofa byla nejpamátnější? Vyberu prohru s Jirkou Grohem (Vyšehrad) – už jenom proto, že byla pro mne naprosto nepochopitelná. Ivan se černými dostal z mírně obtížné pozice do lepší koncovky, navíc má Jirka Groh do kontroly málo času. Ivan lepší koncovku V+LF nejdříve zbytečně zdramatizuje, pak zkazí a když Groh přežije tíseň a diváci se dohadují, jak bude Ivan držet horší věžovku, tak Ivan naprosto ignoruje “nečekaný” bílý manévr – nerušený postup volného pěšce do dámy.

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo úbytek

Koef. dokonč

Rok 2010

6.

Miloš Sakař

2055

2094

4,5

11

41

+2-4=5

-7

5,09

8/11 – 7.

Miloš zůstal mírně za očekáváním. Nezopakoval loňský výborný výkon , v první části – po sérii bílých kamenů, udržel mírné plus, v závěru však dostával černé figury a na frak. Obě výhry se vyvedly, ale byly jen dvě. Přitom stačilo si dávat trochu většího majzla a Miloš by nejen měl lepší individuální výsledek, ale mohl být i zachráncem DuklyB. Katastrofa galaktických rozměrů se mu stala v partii s Toulcem (Vršovice), kdy přežil strašné bílé tlaky po zahájení, pak pomalu, avšak důsledně vyhrával tak dlouho koncovku, až přehlédl v naprosto vyhrané pozici mat (svému králi). Zde je tedy výběr nejstrašnější partie jednoduchý.

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2010

7.

Petr Kasalický

2055

2089

3

6

50

+3-3=0

6

4,50

3,5/7 – 8.

Petrovým “přínosem” k sestupu je především počet absencí (plánovány byly původně jen dvě…), výkon na hranici 50% odpovídá tomu, co jsme od Petra očekávali, avšak i on přispěl svoji špetkou k DuklaBéZmaru. Prohra s Igorem Němcem (Dukla C) byla divná a zbytečná, Petr si došel na porážku jako hypnotizovaná ovečka. Budiž tato odevzdávka vyhlášena jako Petrův nejhorší počin. Bohužel Petrovy výhry – hezké a se silnými soupeři (Rozkovec) – povětšinou nastávaly v zápasech, kde už šlo jen o skóre.

 

 

Jméno

Elo

soupeři

Body

Partií

%

Bilance

elo přírůstek

Koef. dokonč

Rok 2010

8.

Petr Sýkora

2036

2020

6

10

60

+5-3=2

12

5,20

4/9 – 6.

Čím jsem přispěl k sestupu já? Když odhlédneme od kapitánsko-manažerských kiksů, tak se mi – i přes zdánlivě dobrý percentuální výsledek – podařila řada kopanců. Pokažená partie se Sedláčkem (Lokomotiva), která zničila dobře rozehraný zápas je typickou ukázkou “smůly” nejen mé, ale celého družstva. Dobře rozehrané zahájení, soupeř už-už je přehrán, ale ještě se zmítá, pak “se mine” pár drobných možností – některé vedou – jak ukáže fryc – do výhry, a pak už se to jen sype, lavina houstne, v hlavě kypí zmatek a vztek a soupeř drží celou šachovnici, a pak už je konec. Proč vám to ale popisuju – znáte to jistě také. Partii s Hašplem (Vyšehrad) odevzdám zcela bez boje, trapně a ani se u toho nezačervenám. A když přehraji v typové pircce mladého Vitáka (Pankrác D), tak se nechám v jeho tísni zblbnout a přehlédnu dvoutahový mat. Každá z těchto proher je strašná, bolestná, důležitá a nezapomenutelná – kterou vybrat? Čtenáři, poraď!

Ještě pár slov o náhradnících. Bohužel se rychle ukázalo, že přepnutí Luboše Přívozníka z korespondenčního šachu – byť na mezinárodní úrovni – na šach praktický je nesnadný úkol. Honzovi Štachovi se za DukluB z nějakého tajemného důvodu dlouhodobě nedaří, rychlé remízy mu jdou obstojně, ale když se snaží hrát lepší pozici v nakloněném zápase na výhru, tak se to někde pokazí. Jirka Světlý je naopak výsledkově nekompromisní, dvě výhry (Holub aj. Lizner) si může bez obav dát za vitrínu, a dvě prohry… vlastně taky. Václav Staněk statečně vzdoroval vršovickému Vávrovi, ale nakonec stejně podlehl. Z náhradnických proher vybírám kolaps Jirky Světlého s mladíčkem Petrem (Bohemians B). Taková prohra – z drtivého útoku typu “mat za dva? Nebo až za tři tahy?” – se povede opravdu málokdy.

Co říci závěrem? Musíme se smířit s neodvratným faktem, že se “něco” nepovedlo. Že něco skončilo. A pokusit se o nápravu. Nezatrpknout. Zlepšit se. Zbytečně si nic nevyčítat. Hlavně je důležité nic nevyčítat kapitánovi, protože určitě dělal, co se dalo. A co neudělal, to se udělat dalo taky, ale jinak.

Abych nezapomněl… Děkuji všem DuklaBéBorcům za trpělivost, výdrž, obětavost a ochotu. Těším se na další sezónu. Jaká bude? Jedno víme už teď… bude jiná!

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024