.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Oáza C 5-3

Nejdříve idyla, pak komplikace, nakonec úspěch

 

Dukla C

 

5-3

Oáza C

 

1

Pták

2180

1-0

Dvouletý

2115

2

Nečada

2152

%

Noha

2028

3

Krutina

2046

%

Sviták

1988

4

Matyska

2047

0-1

Štěrba

1948

5

Kasalický

2049

1-0

Hollan_Petr

1675

6

Sýkora

2003

0-1

Hollan_Martin

1580

7

Sakař

2040

1-0

Vašíček

1813

8

Světlý

1930

1-0

Voršilka

1671

  

________

 ___________

S mladým týmem Oázy to nebylo tak snadné jako se starým týmem Pragy, naštěstí osvědčení DuklaBorci rychle zabrali za provazy a dotáhli zápas ještě prvními tísněmi do stavu 4-1, na rozhodující bod (nebo půlku) se čekalo dost dlouho, protože někteří neosvědčení DuklaBorci zápas na hodně poslední chvíli zdramatizovali. Naštěstí Miloš Sakař svou vyhranou koncovku S+J proti V dotáhl do vítězného finále.

Jak šli šachovnice? (na lichých bílé)

Na 1. Pavel Pták velmi rychle svého mladého a ambiciózního soupeře spařil na královském křídle, po oběti figury za zcela celý černý pěšcový královský kryt stačilo k dámě na g6-h6 dvoutahově dovléci věž. (4-1)

Na 2. Martin Nečada rozehrál dynamickou pircku nebo královskou indickou (ono to je skoro jedno), ale pak se na to s nádechem zelené barvy nevěřícně šklebil, vyžádal si formální povolení k remíze, a než mu mohlo být vydáno (nebo zamítnuto), tak nastala remis. V ranním emailu to Martin glosoval takto – cituji ho, i když mám zakázáno ho citovat (doufám, že oceňujete mou odvahu): “Jsem pako, ve 20. tahu jsem zahrál a5 a nabídl remízu (podle Fritze v pozici asi plus 0,3 pro bílého, takže jsem s nabídkou udělal dobře). Ale místo toho jsem mohl odebrat čistého pěšce - vůbec jsem to neviděl.” (1%-%)

Na 3. Ivan Krutina opět strašlivě rychle sehrál bílými jakousi docela dobrodružnou sicilku, aby ji na prahu koncovky při dosti pěšcoprázdné šachovnici dal za remis. (2-1)

Na 4. Jirka Matyska stál po zahájení velmi dobře, a jeho černý Pd3 byl tuze vlezlý, soupeř nebyl vyvinut a zdálo se to jasné, jenže pak – to už jsem to neviděl – nějak zamotalo, bílý pěšec Pd7 je sice na braní, ale Jirka ho nebere, protože ho může sebrat vždycky, ale pak náhle nastává zlom, pěšec už vzít nelze a pak je konec – nevím jaký, autor a pachatel se odmítá k detailům jakkoliv vyjádřit a neustále něco mele o zanechání šachu – k této podnětné myšlence se ještě vrátím… (4-2)

Na 5. Petr Kasalický lapil jedno z dvojčat Hollanových (ročník 1999) do léčky ve Vídeňské (Dh4+ a Je4xg3, a pak je tento jezdec odebrán) a od 7. tahu hraje Petr s figurou více. Avšak jen krátce, protože bílá převaha se rychle projevila. (1-0)

Na 6. Petr Sýkora hraji s druhým Hollanovic dvojčetem (taktéž ročník 1999), který se ten večer ukáže v mnohem lepším světle než bráška. Po trochu atypické pircce (bílý rychle rezignoval na dlouhou rošádu a postavil svou pozici s pevnými základy) vznikne velmi bohatá otevřená pozice se skoro všemi figurami a s volným bílým b-pěchem, na králkřídle mám 4 na 3. Za stavu 4-1 a s pocitem, že Jirka Matyska za chviličku vyhraje, jdu v nadcházející oboustranné časovce do zápletek, b-pěšce neblokuji. Malý Hollan obětuje čistou figuru a proč ji nevzít, když ji budu vracet za toho b-pěšce, a pak (jednoduchá matematika!) budu mít pěšce více. Jenže věc se má “trochu” jinak, malý Hollan mi chytá dámu (na skoro prázdné desce), já musím figuru vrátit, aniž bych b-pěšce dobral, a zbytek partie v mé velké tísni je jasný. Když se rozplynul kysno-dým, vznikla přehledná třívěžová koncovka. Moje první prohra s “teoretickým vnukem”, ale všechno je v životě poprvé… (4-3).

Na 7. Miloš Sakař (přišel pozdě) nejdříve obtížně dotáhne časové manko, a pak vylepší pozici – hraje izolátora na e4. Nevím kde, asi v první tísni získá S+J za V. Vzniklá koncovka je jasně lepší, ale protože to je 4-3, tak mu nařizuji remis, Miloš mi odpověděl, že to vyhraje, a tak jsem nechal partii volný průběh. Miloš udělal, co slíbil a vyhrál, když soupeř pomohl a jeho cesta věží na dámské křídlo pro bílé pěšce byla pomalá, Miloš mezitím svým královským křídlem došel do dam. (5-3)

Na 8. Jirka Světlý zvládl pircku s opačnými rošádami dobře, útočil jen on a partii v cca 23. tahu zakončil drtivým náporem. Těžkých figur a střelců měl v útoku zapojeno tolik, že je mohl po cestě skoro všechny obětovat. (3-1)

Závěr: Po pohromně na Porgu to bylo lepší – avšak soupeř (jako celek) byl poddajnější. I když několik šlachovitých soust jsme (Jirka Matyska a já) nerozžvejkali… Zdá se, že mne a Jirku M. potkala dlouhodobá “šachová tlaková níž”. Když jsem ráno procital z mrákot, a připomněl jsem si včerejší výprask, opět na mne dolehla myšlenka o zanechání šachu, jistě ji všichni znáte. Avšak tentokrát byla opentlena mohutnou černou mašlí: Co když je to jinak! Šachy zanechaly mne!

…už se nemohu dočkat dalšího kola…

Jak to viděl soupeř?

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024