.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Jak odmítnout Evanse?

Drobná poznámka k pozápasové debatě v souvislosti s partií Jardy Novotného.

 

Mimochodem, po partii Járy Novotného s Markovičem ve Vršovicích vznikla zajímavá debata o tom, jak přijmout a jak odmítnout Evansův gambit. Pokud se člověk nechce moc trápit s teorií, může si vystačit s následující vyrovnávací variantou, kterou, pokud se nepletu, jako první jakožto spolehlivou cestu k vyrovnání doporučil kdysi Max Euwe a která se hraje celkem běžně od 40. let 20. století: 1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sc4 Sc5 4.b4 Sxb4 5.c3 Se7 (Hlavní variantou je tu samozřejmě 5...Sa5 a hrát se docela dobře dá i trochu zvláštní 5...Sd6, se kterým třeba kdysi sklízel úspěchy Harry Pillsbury, 5...Sc5 zpravidla vede do stejných variant jako 5...Sa5, ale bez některých možností, které černý má po Sa5, takže se to považuje za poněkud méněcenné pokračování.) 6.d4 Ja5! (braní 6...exd4 je sice hratelné, ale ne zrovna komfortní pro 7.Db3 Ja5 8.Sxf7+ Kf8 9.Da4 Kxf7 10.Dxa5 c6 s nejasnou pozicí) 7.Jxe5 Jxc4 8.Jxc4 d5, kde černý za cenu vrácení pěšce stojí docela pohodlně s dvojicí střelců. Tahle metoda, doporučovaná Radimem Pospěchem má ale jedno drobné úskalí v podobě gambitového pokračování 7.Se2!? (namísto 7.Jxe5), kde to s tím vyrovnáním není ani zdaleka tak jednoznačné a bezproblémové, jak se na vlastní kůži přesvědčil před mnoha lety v Rize na Talově memoriálu 1995 Viši Anand, který tam tehdy dostal strašlivě do kožichu od Garrika Kasparova (pro zájemce viz http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1018648). Vzhledem k tomu, že borci hrající Evanse pravidelně, tuhle partii určitě dobře znají a můžou si tu variantu dokonale připravit s pomocí Rybky nebo Houdiniho, byl bych tady opatrný s chozením zrovna do téhle varianty. Osobně raději jdu prošlapaným chodníčkem hlavní varianty po 5...Sa5, která sice nepostrádá četná úskalí, ale jsou to úskalí vesměs dobře známá a zmapovaná, přičemž vzhledem k různým možnostem obrany za černého je to spíš bílý, kdo si toho v přípravě musí víc nastudovat a zapamatovat, zatímco černý si vystačí s tím, co chce hrát.

Nicméně zajímavou otázku vznesl Jára, když se Radima ptal, jestli a jak se dá Evans nějak rozumně odmítnout. I když Tartakower kdysi tvrdíval, že pokud chcete gambit vyvrátit, musíte ho přijmout, a i když teorie soudí, že po přijetí Evanse černý při správné hře přinejmenším vyrovná, nezíská-li rovnou výhodu, odmítnutí gambitu nemusí být z praktického hlediska vůbec špatný nápad, protože jestli někde budou mít fanatičtí evansogambiťáci slabiny v přípravě, pak je to právě tam. Evans se samozřejmě odmítnout dá, přičemž hlavní možnost je 4...Sb6. Na to není vůbec třeba se bát tahu 5.b5 s ideou 5...Ja5 6.Jxe5(?), protože po 6...Jh6! hrozí jednoduše d7-d6 s napadením jezdce, který kryje rovněž napadeného střelce. Řada partií z tohoto místa pokračovala 7.d4 d6 8.Sxh6 dxe5 9.Sxg7 Vg8, po čemž nemá bílý nic lepšího než 10.Sxf7+ Kxf7 11.Sxe5 s tím, že za ztracenou figuru má alespoň něco pěšců, ale navzdory oholenému černému královi a momentálně čtyřem pěšcům za střelce má po 11...Jc4 černý jasně navrch, protože bílé figury jsou vesměs mimo hru a natahaní pěšci brzy začnou podléhat zkáze. Proto se místo 5.b5 hraje spíš 5.a4 a6 6.c3 Jf6 7.d3 d6 prakticky s přechodem do jedné z typických pozic Giuco Piano v italské, kde jsou šance černého a bílého zhruba vyrovnané. Hratelné, i když od pohledu pasivnější je i 4...Se7, po čemž opět 5.b5 bílému nic nedává pro 5...Ja5 6.Jxe5 Jxc4 7.Jxc4 d5 8.exd5 Dxd5 a černý dobývá pěšce zpátky s dobrou hrou (Čigorin vs Šiffers, Berlín 1897, viz http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1002765). Vzhledem k tomu, že se ale tohle odmítnutí v praxi moc nevyskytuje, bude na to bílý od pátého tahu čumět jako puk, přičemž černý tady doopravdy nic moc neriskuje.

Autor: Honza Č.

Diskuze k článku

Honza Č.

A ještě bych doplnil, pokud máte dobré nervy a pokud chcete soupeře hrajícího Evanse vyvést z konceptu, dá se na 4.b4 odpovědět i centrálním kontrem 4...d5!?

20.03.2012 22:40


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024