.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Hořice – Dukla A 2,5 – 5,5

V důležitém utkání o bytí v 2. Lize jsme sice nenastoupili úplně v nejsilnější sestavě, vítězství jsme si ale pohlídali.

Kraus 2290 – Forman 2320 remis

Tázlar 2155 – Fajman 2288 remis

Jedlička 2178 – Bauma 2189   remis

Kaisler 2102 – Muroň 2177   0-1

Šafařík 2052 – Koubek 2095   0-1

Rusnák 1973 – Krutina 2029 0-1

Baláž 2109 – Pospěch 2024 remis

Šedivý 1920 – Sýkora 1964 remis

Do Hořic jsme tentokrát dorazili neuvěřitelně brzy – již 15 minut před zahájením utkání jsme byli na místě a sledovali probíhající utkání družstev v krajské soutěži, kde jsme nepokrytě fandili asi sedmileté holčičce, která statečně vzdorovala svému nepoměrně staršímu soupeři. Bohužel se nakonec projevila zkušenost.

Po chvíli se dostavili i hráči soupeře (bez 1. a 3. hráče sestavy) a začalo se hrát i naše utkání.

Hráli jsme tentokrát velmi zodpovědně vědomi si důležitosti utkání a velmi brzo jsem měl dobrý pocit z pozic Petra Fajmana, mojí, Vaškovy a Radimovy. Obavy jsem naopak choval o pozici Petra Sýkory. Nicméně první vážné události se udály na šesté šachovnici. Ivan ztratil pěšce, ale zapnul svůj motor na maximální obrátky a vymyslel na soupeře pěknou past. Soupeř hrající partii jako o závod (dalo by se napsat i nezodpovědně) past přehlédl a pozice skončila v koncovce s kvalitou navíc za Ivana. A koncovky Ivan hraje spolehlivě – vedeme 1:0.

Mezitím Petr (8) oblehl soupeřova pěšce navíc (Petr nezná žádné zahájení, kde by se neobětoval pěšec) a dobyl jej, přičemž ale partie přešla hromadnými výměnami do zcela rovné koncovky a vzhledem ke stavu zápasu a nadějným pozicím jinde byla dána za remis. Vedeme 1,5:0,5.

Následně vyhrál Vašek (5), který zvládl úlohu černého v Králově gambitu (detaily si popsat netroufám, samotné rozuzlení jsem neviděl). Vedeme 2,5:0,5.

Jako další skončila moje partie, která z mého pohledu měla poměrně monotónní průběh: po zahájení trochu lépe v „mojí“ pozici, pak o něco víc a víc až do konce. No, Rybka tam nějaké minely našla, ale celkově jednoznačný dojem moc nezkazila. Vedeme 3,5:0,5.

Následně skončily najednou 2 partie – Štěpán dostal nabídku remízy ve chvíli, kdy Petr Fajman pokazil vyhranou pozici nastavením figury a Jirkova partie byla velmi nejasná (s obavami na naší straně) a tak jsme požádali Radima, aby nabídl v jednoznačně lepší pozici remízu. Radim - po chvíli zvažování – tak udělal (popartiová rychlá analýza ukázala, že pozici měl plně pod kontrolou) a soupeř rychle pochopivší, že nejde o nabídku, ale o ultimátum, po poradě s kapitánem (zřejmě v duchu „Musíš!“, „Nemůžu!!!“) remízu přijal. Vedeme 4,5:1,5.

V zápětí skončila remízou i Petrova partie (2), kde se zpočátku hrálo na jen na jednu branku, aby pak Petr po přehlédnutí figury zachraňoval remis. O moc déle nehrál už ani Jirka –  jeho pozice ve mně chvíli (zejména mezi 20.-30. tahem) vzbuzovala jisté obavy, ale Jirka se v nestandardní pozici orientoval jako obvykle dobře a vytvořil si protišance, takže se bílý musel spokojit s opakováním tahů.

Aktuální tabulka viz http://db.chess.cz/soutez.php?sid=1066 .

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024