.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Bohemians D 4-4

Zasloužená remíza po krvavém průběhu. Naprosto žádný z týmů si nezasloužil prohrát.

V zápase dominovaly se skóre 7-1 bílé figury, velmi nevšední úspěšnost. Pravdou je, že skoro všichni černí si vybrali slabší chvilku, popř. slabší celý den. Dukla C na lichých bílé.

 

Zápas začal remízou na 3. Martin Nečada se nenechal zviklat marketinkovou akcí „Dnes na ně vlítnem“, nijak ho nepodlomila ani vícečetná Fidorka-Soutěž o nejrychlejší oběť, o nejprůpalnější oběť a o nejnečekanější oběť.  Nedotklo se ho moje vytrvalé hučení odpoledne před partií, ani to, že Petr Matějka bojuje s určitými výkonnostními problémy (0 z posledních 3 partií). Zkrátím to: Hrála se slovanská, asi tři tahy a 12 minut.
Poznámka: Původně jsem chtěl – v nezřízené touze po originalitě – o této „partii“ napsat několik dlouhých odstavců a zbytek zápasu odbýt větou: „Hrály se i jiné partie a skončilo to nakonec 4-4.“ Avšak pak jsem si uvědomil, že bych poškodil (popř. omilostnil) ostatní DuklaBorce a BohemkaBorce, kteří se snažili, až z nich crčela krev. Ono stačí, když je nezřízeně originální Martin svými kolovrátky: „Zase slovanská, kdo to má hrát!“ „Hraju s N.N. a to je děsný, protože je to můj neoblíbený soupeř.“ „Přijdu, ale vůbec se mi nechce hrát.“ atd. atd.
Ještě před prvními tísněmi se nám sesypaly tři černé partie.
Na 8. Jirka Matyska postavil svou oblíbenou výstavbu, soupeř mu napadl v cca 17.tahu věž a Jirka ji nepokryl. Od tohoto okamžiku byl o věž kratší. Fidorka-Komise sice neprodleně zasedla, ale tento manévr (motiv B: De2 Sc4, Č: Kg8, Vf5, Pe6 (ve vazbě od střelce) – přišlo De2-e4, Jirka něco zahrál a přišlo De4xf5) nevyhodnotila jako oběť, a tak Jirka za svou partii žádnou Fidorku nezískal.
Na 2. Petr Šiktanc postavil živou francii, obětoval Jxf2, aby po Kxf2 zjistil, že plánované Jf6-g4+ (vidle na krále a dámu) vázne na Je5xg4. Zde Fidorka-komise zasedla, rozhodla, že Jxf2 byla oběť, ale o její nekorektnosti nebylo pochyb. A tak Petr Šiktanc na Fidorku nedosáhl. Pravda, přinesl si svou, a tak ho to možná ani nemrzelo.
Na 4. Ivan Krutina přehlédl ve střední hře kvalitu – zničehonic se na něj navalil oba bílí koňové a důsledkem byla pozice D+2V proti D+V+S+P. Jenže Ivanův střelec byl za naprostého blbce, bílý předvedl rychlou a elegantní techniku typu: otevřu sloupec, prolezu věžema a něco poberu, a bylo po partii. (%-3%)
Za tohoto třeskutého stavu se šlo do prvních tísní.
Na 1. Pavel Pták – aktivní, vzhledná pozice, ale horší čas.
Na 5. Petr Kasalický – od začátku zmatek, v cca 13 tahu bílý jezdec na a8, jestlipak půjde vytáhnout? A černý jezdec na h1, jestlipak půjde vytáhnout? Zahlédl jsem jakousi hodně rozbitou (moc volných pěšců) pozici v koncovce V+S proti V+J.
Na 6. Petr Sýkora – po nestandardní pirce (3.Sd3) jsem získal ve střední hře mírné plus (mám ten dojem) a v koncovce V+J proti V+S (jezdec dlouhodobě aktivnější) jsem začal hrát na výhru, ale se špatným časem. V situaci kdy mám na 8 tahů minutu, soupeř (13 minut) pokryl skrytou hrozbu a nabídl remis. Stále za stavu %-3%. Stihl jsem jen rychle pohlédnout do davu duklaborců okolo, kteří jako jeden muž předvedli v obličejích důrazný mimický koncert s jasným poselstvím: „Musíš hrát“. A tak jsem se partie nezbavil a byl posílen informací, že zápas není ztracen.
A nebyl! Na 7. Miloš Sakař se vyblízal z potíží – soupeř měl v zahájení za pěšce nejdříve mohutnou kompenzaci, pak měl kompenzaci a pak Miloš vysušil koncovku 4 lehkých figur s čistým pěšcem více. Po časové kontrole se hrála jezdcovka oscilující mezi výhrou a remízou.
Ještě před kontrolou vyhrál Pavel Pták. Postavil v pozici 4V+2J  svého koně na f6 a věží traversoval po 5.řadě na h5  - závěr jsem neviděl, pouze jsem zaslechl od první desky jak radostný halas, tak i poplašený kvikot. (1%-3%)
Na 5. Petr Kasalický má pozici D+V+2P proti holé dámě, která však šachuje a zdá se, že jí to nepřestane bavit. Petrův král bloudí po šachovnici, chvíli je na e1, pak ho zahlédnu na d5, a po chvilce na b1 (B: Da8, Vc8 – dámu by asi šlo představit, ale pak by černý vyšachoval Vc8 a hrajte na výhru dámskou koncovku s dvojpěchem na b…).  
Na 6. jsem přežil první tíseň, avšak z bezpečnostních důvodů jsem partii zjednodušil do věžovky 3 na 3 s výrazně lepším králem. Kdybych sehrál střední hru rychleji, tak bych asi nechal na desce lehké figury a hra na výhru by byla lehčí. Teď je to jen lepší dynamická věžovka, blíže k remíze.
Na 7. Miloš dovláčel koncovku J+2P proti J do výhry a pokračuje v konstantní šňůře (8 z 8). Vzápětí se Petrův král schoval na a2  a černý nemá šach. Mimořádná pochvala pro oba DuklaBorce! (3%-3%)

Zbývá moje lepší (a Dana Drahoráda horší) věžovka. Bohužel můj časový deficit trvá a soupeř se nemá k tomu, aby to definitivně pokazil. Volím nečekané postupy, dočasně obětuji pěšce, ale výhru nenacházím. Dusno by se dalo krájet a do partie nám čučí cca 15 lidí.
Poznámka pro ty, kteří neví, jak si stojí tabulka naší skupiny: Kdyby Bohemka zápas vyhrála, tak si prakticky zajistí 1.místo a postup. Kdyby prohrála, tak by mohla být první jen shodou šťastných náhod. Pokud my vyhrajeme, máme naději na první místo, pokud nevyhrajeme, tak první už nebudeme, ani teoreticky.
Nevím jak soupeř, ale já melu z posledního. Dan Drahorád píše na BohemkaWebu, že ve finální fázi došlo k nějakému nepěknému sporu… Já si vůbec nic nepamatuju! Pokud jsem něco „společensky pokazil“, tak se dodatečně omlouvám. V pozici typu: B: Kg3 Va5 Pg4, h4 Č: Ke3 Vd6 Pe4 h7 mám už jen jednu myšlenku – nepustit bílého krále na e1, pak se mi zdá výhra nemožná. Jenže postupné tlačení krále a pěšce po e-sloupci je pomalé a soupeř mi bere věží na h7. Asi bych mohl stavět dámu a nechat si ji sebrat věží, a dobrat věž králem ale…, jak pak chytím bílé pěšce g6+h4 ?? Snadno? Komplikovaně? Pomocí geniálního manévru? Nijak? Tři minuty. Soupeř sedm. Stahuji krále zpět na f4 a forsíruju přechod do věžovky bez pěšců. Soupeř souhlasí s remízou, zdá se mi, že trochu nerad, ale celková remis bude Bohemce k postupu stačit, pokud porazí v posledním kole zachraňující se Pragu. Pokud to Bohemka nezvládne, pak postoupí vítěz zápasu Dukla B – Radlice A. Dukla C už hraje jen o 3.místo.
Vypukla analýza. Než jsem se vypotácel z DuklaHrM, tak Ivan ukazoval, že jsem asi mohl bílého krále pustit na e1, a pak zkusit vybrat jeho g+h pěšce a pomoci si nějak v „remízové pozici e-pěšce“ přebytečným h-pěšcem, který by mi (možná) zbyl.
Měl jsem nějakou typovou remis postavit a sehrát to rychle – však by se soupeř při obraně musel občas zamyslet… Aktuálně mám pocit, že jsem to Danovi a Bohemce příliš ulehčil, ale analýza možná ukáže něco jiného…
Na závěr mi dovolte poděkovat Martinovi Nečadovi, který mne odvezl v jeho památečním přibližovadle domů. Sám bych to asi nezvládl. Ani ve spolupráci s MHD...

Pokud jste se zápasu aktivně nebo pasivně zúčastnili, a máte potřebu se vyjádřit – diskuse je otevřena.

 

Autor: PeS

Diskuze k článku

Mirek

Povedená partie Petra Kasalického je v sekci Partie.
Stručná charakteristika: divoké zahájení, nepřehledné zápletky, nečekané zvraty, jemné manévry v koncovce - doporučuje 9 z 10 kardiochirurgů!!!

19.03.2013 23:17

PeS

Mirku díky za připomínky, analýza po 60. ... e3 je v partii skutečně s chybou, 65.Kf1 bezesporu bezpečně remizuje - prakticky v jakékoliv variantě. Bílý sice nestihne sebrat na h7, ale to mu nevadí.
Kdyby bílý dal 51.Vh5! - to neviděl v DuklaHrM nikdo... tak je to remis hned - protože má bílý v pěšcovce na h-sloupci dost temp, aby se stihl "zabalit do patu".
Závěr - věžovka byla v kysně lákavým a bezpečným přístavem, regulérní a důsledná hra na výhru se však měla konat s lehkými figurami. Příště to už budu vědět...

17.03.2013 13:59

Mirek

Přehrál jsem si zajímavou partii Petra Sýkory, kterému musím nejdřív poděkovat za tradičně čtivý referát ... a také za odvahu vložit svoji partii a ještě ji vybavit komentáři a hodit napospas krvelačné veřejnosti. To míním naprosto vážně ... ono nejde tak moc se přít s výroky, které si nemohu ověřit přímo na zápisu partie a nebyv přítomen na zápase, nemám šanci se dovědět, co se skutečně hrálo (a v důsledku toho komentáře k průběhu partie ztrácejí značnou část své informační hodnoty). TAKŽE VŠE, CO PÍŠU NÍŽE, BERTE PROSÍM JAKO VYUŽITÍ PŘÍLEŽITOSTI, KTEROU JINAK VŮBEC NEDOSTÁVÁM. A JEŠTĚ JEDNOU ZA TUTO PŘÍLEŽITOST DĚKUJI.

K té samotné věžovce (resp. k okamžiku po 50. Kf2, neboť zřejmě o této fázi partie se donesly ke mně zvěsti, že výhra nebyla daleko a také Petr ve svém komentáři se tady o možnostech vyhrát zmiňuje) ... hrála se asi trochu hůř bílému, ale jsem hrubě přesvědčen, že tahle koncovka V+2p x V+2p nebyla nikdy nic jiného než remis. (Mám pocit, že někdy se vyplatí trochu poodstoupit od konkrétních variant a podívat se jen na základní charakteristiku pozice a na jejím základě vynášet soudy. Stejně jako je uplatňována u soudu presumce neviny, měla by být ctěna i presumce remízy ve věžových koncovkách - když tvrdím, že je taková koncovka vyhraná, musím pečlivě zacházet s argumenty a variantami, protože cit a v mých letech i jistá zkušenost - mi říká, že to tak není.

Ke konkrétním variantám:
Ani mně se nelíbí (stejně jako kritikům u partie) tah 50. - Vh3, ale ne proto, že by ztrácel výhru, která v pozici není, ale proto, že umožňuje soupeři elementární remízu po 51. Vh5.
Podle Petra nastává kritická pozice po 60. - Va7, což je doložeé variantami, které ale výhru nepotvrzují:
po 60. - e3 61. Vf7 Kg4 62. Ve7 Vd2+ 63. Kg1 Kf3 64. Vf7 Kg3 (tady končí varianta) 65. Kf1 je pozice remis
stejně tak po 60. - e3 61. Vf7 Kg4 62. Kg2 Vd2 63. Kf1 (místo Kg1??).
V obou případech mi připadá, že nemusí bílý vymyslet nic překvapivého, tj. remis není "těžká", bílý hraje v podstatě přirozené tahy. I když nějaká šance na spletení se byla ...

17.03.2013 13:26

PeS

Dodatek: Jak dopadla Fidorka-soutěž.
Fidorku za nejrychlejší oběť obdržel Petr Kasalický, který v cca 18,20 a v cca 8. tahu obětoval na h1 věž (popř.kvalitu). Sice věž (popř. kvalitu) po několika tazích a minutách dobral na a8, ale Fidorka-komise tento postup vyhodnotila jako oběť. Petr si z nabídky vybral Fidorku kokosovou a ještě během partie ji snědl, čímž nabral do finální fáze partie potřebné síly.
Ostatní Fidorky (nejprůpalnější a nejneočekávanější oběti) nebyly při hře uděleny, protože Fidorka-komise už žádné jiné oběti v zápase nenašla. Až v hluboké noci doma si Fidorka-komise uvědomila, že ve své partii (v koncovce) obětovala postupně tři pěšce, a protože první dvě oběti byly korektní (asi), tak si Fidorka-komise zbylé Fidorky udělila sama sobě a ihned je snědla.
Jenže! Fidorka-komise si nepočínala správně, protože nevyhodnotila správně dění na první desce (výhra Pavla Ptáka). Sice se po zápase Fidorka-komise Pavla zeptala, zda něco neobětoval, ale Pavel zavrtěl hlavou. Teprve druhý den se Pavel přiznal, že při závěrečném matovém obrazci obětoval pěšce. Tato oběť byla dodatečně Fidorka-komisí vyhodnocena jako nejprůpalnější v zápase. Proto bude Pavlovi zalsoužená Fidorka (i s omluvou) předána při dalším zápase. Sice to bude tak trochu in-memoriam, ale lépe pozdě než vůbec.

17.03.2013 13:13

Nečada

Po přečtení skvělého referátu cítím povinnost vyjádřit se k mému výkonu.
1) Nerad hraji šachy, zejména ke konci sezóny.
2) Hodně nerad hraji s přáteli.
3) Velmi nerad hraji s Petrem Matějkou, s kterým jsem dvakrát prohrál a nikdy jsem ho neporazil.
4) Mimořádně nerad hraji proti slovanské.
5) Extrémně nerad odmítám nabídku remízy s vyrovnaným soupeřem ve vyrovnané pozici.
6) Děsím se dlouhých, napínavých a rozhodujících partií, které mi nedělají dobře na těle ani na duchu.
Ve čtvrteční partii se sešlo prvních pět faktorů, šestý faktor potenciálně hrozil v případě odmítnutí remízy.
Svým spoluhráčům se přesto omlouvám. Těm z nich, kteří se s mými krátkými remízami ani po letech stále nemohou smířit, dávám na výběr dvě možnosti.
1) Přestoupit do jiného oddílu nebo alespoň do jiného týmu v rámci Dukly, na jehož soupisce nefiguruji.
2) Ještě párkrát projevit po mojí krátké remíze údiv, případně nelibost, čímž dosáhnou toho, že je nebudu dále trápit a přestanu hrát sám.
Martin

16.03.2013 09:37

kása

Jde vždy těžké ke geniálním statím PeSa něco přidávat, jeho vybroušený styl zrale jak víno.
Tak jen přidám komentář k mé partii.
Z mého pohledu- den před zápasem jsem ještě vzhledem k chřipce váhal, zda vůbec nastoupím, ale povel byl jasný.. Stejně pokus o můj handl s kapitánem- "Dobře tedy nastoupím, ale hned nabídnu remízu", byl odvrácen. Tak jsem se dostavil. Při pohledu na průměrný věk soupeře na mne padly chmury, protože mám pocit, že v našem věku se už můžeme jen zhoršovat (v porovnání s dorosteneckými časy) a již pro nás neplatí Mládí vpřed.Na rozdíl od soupeřů. Jednou z mála výjímek je náš souputník s dob minulých a hráč soupeře Petr Matějka, kterého pamatuji před 20ti lety dlouho jako hráče s elem kolem 2050.
Výsledek zahájení mé partie mne příjemně překvapil, Aljechinova rychle přešla v typovou vídeňskou, kterou hraji od dorosteneckých let /tedy už dost dlouho)- pokud se ovšem hráči na e4 odpovídali e5. K mému překvapení ve variantě po d3 ale nenásledovala standardní výměna na c3, ale lákavý šach dámou na h4 . – tedy stalo se 1.e4 Jf6. 2.Jc3 e5. 3.f4 d5 . 4. fxe5 Jxe4. 5.d3 Doby, kdy neznalí černí hrávali tuto variantu opravdu není za černé moc dobrá) , jsou dávno pryč, a už jsem jí proto leta nehrál. Po obvyklém forsírovaném průběhu jsem se ale už v 12 tahu dostal do pozice, kde má paměť končila a začal jsem improvizovat. Byl jsem přesvědčen, že moje pozice musí být dobrá, ale nevěděl jsem, jak. Po správné odpovědi d4 na Jc6 (kdy kniha Vjenskaja partija autorů A.M.Konstantinopolskij a B.F.Lepeškin končí s konstatováním nejasné hry ) černý vyměnil na f3 a najednou Rybka mění svoje hodnocení z +0,6 na +2- Bohužel mi nedošlo vyřešení pozice s Sg5 (i když jsem o tom uvažoval)a hlavně následnou 0-0-0. Od toho okamžiku se pozice vyrovnala, černý dobral pěšce navíc a pak se pro mne začala zhoršovat. Černý logicky využil majoritu na královském křídle a nebylo vidět, kde to mám hrát- To již Rybka hlásí -1,0 a už jsem se pomalu s partií loučil, nevěda, jak tahat. Pak ale (evidentně při nedostatku času) černý pokryl předčasně došlého pěšce na f2 tahem Vc2 a hodnocení pozice se prudce mění z cca -2 na +4 (tedy česky řečeno, bota), protože při postavení pěšců a5,b6,b2 a černého pěšce na b7 následuje a6 a černý zjišťuje, že zabránit postupu alespoň jednoho pěšce do dámy nejde. Vrací se věží na 8 řadu a začíná zoufale postupovat pěšci na královském křídle. Zde v přesvědčení naprosto vyhrané partie (tzv. s prstem v nose)-s plánem odebrání pěšce na b7 a prosazení spojených volných pěšců do dámy , jsem ztratil jedno tempo. A dostal se do pozice, kdy jsme si oba stavěli dámy, já měl ale ještě chráněnou věž navíc. Začalo šachování a já začal vymýšlet, kam se schovám. Napadlo mne pole b7, obklopené mojí věží a dámou, a tak jsem se vydal neohroženě na toto pole. Když jsem překročil šachovnici a začal konkretizovat způsob úkrytu, zjistil jsem, že pokud tam dojdu, tak naopak dostanu mat (to by byl dobrý závěr partie..). Tak jsem zařadil zpátečku a vrátit se krále zpět do výchozí pozice, s přesvědčením že to tam musí někde být. A že se mi musí podařit se někde schovat. A podařilo se .. Pokud bych ten motiv našel dříve, mohla být partie cca o 20 tahů kratší.
A tak jsem přes svůj slabý výkon ve střední hře (jako obvykle) vyhrál a přispěl k remíze družstva. Nemohl jsme si nevzpomenout na často citovaný a hluboce pravdivý výrok Petra Matějky z našich hodně mladších let – „Šach je hra pomocná. Když chceš vyhrát, musí pomoc“ .. A tentokrát opravdu soupeř pomohl vydatně –ať již výběrem zahájení, kde jsem ovšem nezrealizoval obvykle lepší pozici, tak především svou hrubou chybou s Vc2.

15.03.2013 22:15


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024