.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C zatím stoprocentní. S USK 4,5 bodu, na PORGu 5,5

Po dvou kolech máme sice plný počet bodů,ale...


V obou zápasech v průběhu boje nevypadala situace růžově, spíše naopak a nikdo by se nedivil, kdybychom oba zápasy těsně prohráli. Podívejme se nejprve na výsledky domácího zápasu s USK.

Nečada        Veselský       1/2
Sakař          Strahl           0-1
Pospěch       Komprda      1/2
Krutina        Macháček      1-0
Framberk     Vass            1-0
Melmuk       Obrázek       1-0
Matyska       Matouš        0-1
Rexa           Košař          1/2

Jako 9. přišel i Richtr a jeho přítomnost se nakonec ukázala jako velice důležitá. Do 18 hodiny zbývaly už jen minutky, když volal Radim, že dorazí asi za 5. minut. Tím pádem jsem odevzdal připravenou sestavu a začali jsme hrát. Na Radima jsem málem zapomněl, ale o půl sedmé mi přišlo divné, že se na jeho šachovnici ještě nezačalo hrát. Poprosil jsem tedy Karla, aby mu zavolal a ukázalo se, že Radim jel na USK a teď se vrací a je v metru u Muzea. Karel velice obětavě vzal auto a jel mu naproti a dovezl ho do hrací místnosti asi za 5 minut sedm.

Při známé Radimově přemýšlivé povaze mi bylo jasné, že hodina času méně může být značný problém, a tak Radim dostal povolení dát partii za remis, a tak jeho partie skončila jako první.
V té době však už byly jasné problémy. Já jsem úplně přehlédl vazbu Dd2 po velké rošádě střelcem z e3. Ivan byl v triviální koncovce V+J bez pěšce,Martin na 8. také ztratil pěšce. Miloš měl sice v Birdově zahájení nějaké pěšce navíc, ale královské křídlo zcela nevyvinuté. Jak analýzy po partii ukázaly, mohl prohrát už někde kolem 20.tahu. Dobře vypadaly pouze premiérové partie v dresu Dukly obou hostů, Honzy a Petra. Honza bílými v sicilce útočil a a vždy když jsem se díval na jeho pozici, tak se mi zdála lepší a lepší. A u Petra by se dalo říci, že rozhodla kvalita v ELO bodech - evidentně rozuměl pozici lépe než jeho soupeř.  Martin na 1. hrál bílými proti své oblíbené Pircce, a tak se při jeho známé remizové ochotě dala očekávat brzká remis. Odhad výsledku v tuto chvíli : 3-5.
Když jsem za chvíli viděl, že Ivan nějak získal pěšce zpět a asi za čtvrt hodiny podepisoval partiář, tak jsem předpokládal, že se podepisuje remis. Proto mě poněkud překvapilo, když se na výsledkové tabuli objevil stav 1,5 - 0,5 pro nás. Jak to Ivan dokázal nevím, ale opět se potvrdilo, že jeho vynalézavost v koncovkách je veliká.
Martinovi N. konečně dal jeho soupeř partii za remis, když byly v nějaké silně zablokované koncovce se všemi těžkými figurami. V časovkách ještě udolali své soupeře Honza a Petr, ale já jsem  pochopitelně bez dámy moc nezvládl, i když jsem tahal partii skoro jako poslední. Martin Rexa hledal spásu ve věžovce, ovšem bez dvou pěšců. Stav byl sice 4-2 pro nás, ale kde vezmeme potřebnou půlku nebylo jasné.
V Milošově partii byla značná časovka, když bílý musel udělat posledních 9 tahů asi za půl minuty. Nakonec rekonstrukce po partii ukázala, že potřebný počet tahů udělal. V té době měl Miloš na šachovnici krále, dámu, jezdce a POZOR! Sf8,Pe7,g7. Nenapadá mě žádné přirovnání pro chudáka střelce, který se musel celou partii dívat, jak jej drží ve vězení jeho vlastní pěšáci. Potřebnou půlku nakonec udělal na poslední desce Martin, a tak jsem se i já mohl klidně vzdát.


Druhé utkání na Porgu bylo možná ještě napínavější, i když výsledek se zdá mnohem jasnější. Nejprve výsledky

Sharashenidze   -    Vrabec         1/2
Krátký               -    Nečada        1/2
Klaus Jan          -    Sakař           0-1
Špaček              -    Pospěch       1/2
Matocha            -    Krutina         1-0
Cantier              -    Framberk     0-1
Budinský           -    Matyska       0-1
Prachař              -    Kolář           0-1

První asi po hodině hry, a byl tomu jistě rád, skončil Martin, když ani jeho soupeř nebyl příliš bojovně naladěn. V té době dobře vypadala jen moje (Jirka M) partie a nadějně Radimova. Nejasné byly pozice u Miloše S. a Dana. Miloš V. byl pod silným tlakem Akakiho, ale zatím držel pevnou pozici bez viditelných slabin. Za to Honza někde ztatil pěšce, naštěstí se tak ale stalo v koncovce V+6P:V+7P a naděje na remis byly docela velké. A Ivan v Marshalovi horko těžko dobyl pěšce zpět, aby vzápětí ztratil kvalitu.
Já jsem hrál černými a co jiného nežli 1...e6, 2...b6. Je málo zahájení, kde by bílý, aniž by udělal viditelnou chybu, stál v 6.tahu špatně a ve 20. zcela na prohru. Královské křídlo si bílý před partií postavil jen proto, abych jej pohodlně vysbíral. Jeho Sf1 vůbec netáhl a věž udělala jediný tah Vh1-g1 a pak byla vyměněna. Koncovka o nestejném počtu jezdců (J+5P:2J+4P) se na rozdíl od koncovky Petra Fajmana ve 2.lize dlouho netahala, protože soupeř se brzo vzdal. 0,5-1,5
Na další změny se čekalo až do tísní před 4O. tahem. Dan imitoval určitý útok, který však neměl tu potřebnou štávu až do okamžiku, kdy soupeř neopatrně vyměnil dámy, aby vzápětí ztratil věž. 0,5-2,5 Štěstí se na nás usmálo i v Honzově partii, když černý na chvilku nechal nepokrytou Ve6, a Pb6 byl ve vazbě od Va6, přišlo a5 a Honza si mohl vybírat, čím dobere toho nešťastníka na b6 a jak dojde do dámy. Radim musel zvládnout zase pořádnou kisnu, cca 15 tahů za minutu. Tentokrát nic nepřehlédl, přešel do dobré pěšcovky s volným krytým pěšcem, ale bohužel černý nechal stát vše tak, že se nedalo nikudy projít, a tak partie skončila remisou. 1-4
 Ivan po ztrátě kvality hledal záchranu v dámské koncovce ovšem bez dvou pěšců a podobně jako Mirek v neděli na lize, ani on nenašel cestu k záchraně. 2-4 Na 1. desce se bílý celou partii snažil něco z pozice vydolovat a někdy až za hranicí přípustného rizika, ale Miloš stál pořád pevně a nic jej nevyvedlo z míry. Nakonec to byl možná on, kdo měl spíš šance na výhru, a tak si myslím, že bílý byl rád za věčný šach. Tím jsme získali poslední potřebný půlbodík k celkové výhře.
Poslední dohrával Miloš S. Ještě před kontrolou ztratil pěšce. To bylo  v době, kdy nebylo jasné, jak skončí partie Dana a Honzy, takže to najednou z celkovými vyhlídkami nevypadalo moc růžově. Po skončení časovek nezbývalo Milošovi nic jiného nežli se pokusit s dámou a jezdcem o protiútok. Udělal to tak šikovně, že soupeř pod hrozbou matu musel odevzdat jezdce a nakonec v rychlé blicce před závěrem si nevšiml, že po šachu dámou na c1 má na c8 zatoulanou vlastní královnu, uhnul králem a Miloš zakončil partii sebráním Dc8.

Autor: Matyska

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024