.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Karlovy Vary B - Dukla A 2,5 : 5,5

Přesvědčivá výhra v Karlových Varech

Karlovarský šachklub Tietz B

 

TJ Dukla Praha

Lorenc Tomáš (HZ)

2115F

0

-

1

2269F

Fajman Petr (HZ)

Čontoš Václav (VZ)

2104F

0

-

1

2225F

Bauma Jiří (Z)

Hlaváček Tomáš (Z)

2037F

0

-

1

2223F

Muroň Miroslav (Z)

Hüttner Miloš (Z)

2065F

½

-

½

2205F

Novák Petr (CZ)

Fric Pavel (V)

2038F

1

-

0

2112F

Sedláček Tomáš

Musil Miroslav (Z)

2001F

0

-

1

2056F

Soukal Rudolf

Nový Daniel

1975F

½

-

½

2036F

Pospěch Radim

Postl Petr

2010F

½

-

½

2029F

Lýsek Lukáš

 

:

 

Do Karlových Varů jsme přijeli jako papírový favorit, zejména na předních deskách jsme měli poměrně výraznou ratingovou převahu. Zápas se ale nerozhoduje v ELO listině, ale na šachovnici.

Papírové předpoklady se nejprve začaly naplňovat u Jirky (2), který svému soupeři sebral pěšce. Toho postupně i uplatnil, byť cesta byla ještě dlouhá, plná záludných až zákeřných léček, které ale Jirka postupně všechny prohlédl.

K Jirkovi se brzy přidal Ruda (6) hrající v poslední době ve své dřívější formě. Svého soupeře postupně svíral, jak jej dorazil, jsem neviděl, ale muselo to být dost drsné.

Radim (7) vyšedší ze Sicilské (drak) černými s malým plusem, posléze však výhodu prohospodařivší, neodolal pokušení sevřít pevně ve své hrsti remízového vrabce, než se honit za vzdáleným holubem v rovné koncovce.

Pro mne překvapivě rychle skončila Petrova partie (1), která dlouho vypadala velmi pozičně, ale když jsem se někdy ve čtvrté hodině hry díval po ostatních deskách, nebylo na ni pro hustý dým vidět. Když se dým rozplynul, objevil se výsledek 0-1.

Nejen samé úspěchy potkávají našince, občas i nějaká ta nehoda se vyskytne – na naší straně potkala Tomáše (5), naštěstí se již zápas vyvíjel jednoznačně v náš prospěch. Jak se to přesně stalo, mi sice Tomáš říkal, ale asi to nedokážu dobře zreprodukovat, tak si počkám na partie.

Moje (3) partie (doporučuji k přehrání zejména těm, kteří si myslí, že se šachy nutně musí hrát „korektně“) měla docela zajímavý průběh – nejdříve překvapení v zahájení (8. Df3 jsem neznal, soupeř zjevně ano) následované dlouhým zamyšlením „co s tím“. Výběr tahu Sb7 byl dělán s motivem „asi to není nejsilnější, ale bude guláš, tam ho snad přehraju“. Jenže první přehlédnutí jsem udělal já – tah 12. Dg3 jsem neviděl a následně jsem „špatně“ vybral poněkud hazardní plán s velkou rošádou (ve stylu obětujeme levé křídlo) namísto k jen trochu horší hře (byť bez dvou pěšců) vedoucího 12. – 0-0. Soupeř si vybral slabší chvilku tahem 18. Je2 (mělo se stát Jf5 Vdg8 podle stroje s výhodou bílého, v praktické partii zcela otevřené). Pak stál bílý již hůř, ale asi mohl klást větší odpor – po 22. –  Vxe4 stojí již černý na výhru. Pak jsem ale zase já přišel s několika nepřesvědčivými tahy (např. 23. – Sc5+ s dalším Dg7, nebo 34. - Vxg3 nebo 43. De6 vedly vesměs k okamžitým koncům), ale nakonec jsem přeci jen zakončil partii matovým útokem.

Petr (4) kdesi nezahrál nejpřesněji a musel zachraňovat horší koncovku, nakonec se mu to povedlo.

Naopak Lukáš stál ve střední hře velmi dobře, nicméně v časovce se zřejmě děly věci, které ovšem vyústily v koncovku s kvalitou navíc. Tu ale Lukáš již nezahrál dobře a výsledkem byla „pouze“ remíza. Slovo pouze dávám do uvozovek proto, že sám mám velmi bohatou sbírku partií, kdy se 1 mění rovnou na 0.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024